Hyppää sisältöön

Kohtalon hetket käsillä - museovirasto odottaa Ahveniston maauimalan korjausta

Hämeenlinnan Ahveniston rapistunut uimala korjataan kulttuurihistoriallinen arvo säilyttäen. Museovirastossa ollaan tyytäväisiä, että kunnostus olisi vihdoin toteutumassa, sillä aika alkaa olla olympialaisten juhlavuotena loppu.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Ahveniston olympia-altaassa uitiin 60 vuotta sitten nykyaikasen viisiottelun uintikilpailu. Allas on ollut tyhjillään lähes 30 vuotta ja se näkyy. Suojellun rakennuksen pohjalla, roskien seassa kasvaa pusikoita ja betoni putoaa seiniltä.

Uimala piti kunnostaa jo vuonna 2009, mutta hanke tyssäsi Hämeenlinnan rahapulaan. Taloudellinen tilanne ei ole nytkään hyvä, mutta pelkona on, että valtion apu menetetään jos remonttia ei ensi vuonna aloiteta. Myös rakenteiden kannalta kohtalon hetket ovat käsillä.

- Kun tässä katselee ympärilleen niin ei tässä enää kauhean kauan ole aikaa asian harkitsemiseen. Kyllä tässä alkaa olla viime hetket käsillä,  toteaa museoviraston intendentti Kaija Kiiveri-Hakkarainen.

- Nämähän ovat meidän kansakunnan huippuhetkien rakennuskulttuuria mitä on jäänyt olympialaisista jäljelle. Olympiastadionia on tietysti kunnossapidetty ja korjauksiahan sinnekin suunnitellaan, mutta kyllähän tämäkin ansaitsee hyvän kohtelun, toteaa Kiiveri-Hakkarainen.

Valtion mukana kustannuksissa

Kustannusarvio remontille on 2,2 miljoonaa euroa, josta valtio avustaa kolmanneksen. Hämeenlinna maksaa loput. Korjausuunnitelmat on tehty Museoviraston kanssa yhteistyössä. Pääsääntöisesti korjataan vanhaa, jotta rakenteiden kulttuurihistoriallinen arvo säilyy, kertoo Kaija Kiiveri-Hakkarainen Museovirastosta.

- Muun muassa uusi valvomo tulee, uudet tilat, invavessat eli kyllä tänne tulee uusiakin rakennusosia. Toisaalta vanhat pukukopit kunnostetaan ja hyppytorni korjataan turvallisemmaksi.  

Kunnostamisesta yhä monta mieltä

Maauimalaremontti on jakanut niin päättäjien kuin kaupunkilaistenkin mielipiteet. Toiset toivovat altaan täytteeksi betonia, toisten mielestä uimala on päästetty häpeälliseen kuntoon. Soja Sairio ei kunnostamiselle lämpene.

- En ole sitä mieltä kannattaisi kunnostaa, vaan toivoisin että tämä säilyisi sellaisena rauhallisena luonnonhelmenä, timanttina Hämeenlinnalle.

Minttu Heiskanen on puolestaan peruskorjauksen kannalla ehdottomasti. - Miksi se pitäisi tuhota, kun se kerran siinä on. Ja on historiallisesti arvokas.

Ahveniston uimalan peruskorjaus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitussuunnitelmassa, mutta viimeinen sinetti remontilta puuttuu. Varmaa on, että myös Hämeenlinnan syksyn budjettiväännössä asia puhututtaa.

Tarkoituksena on, että remontti alkaa ensi vuonna ja uimareiden käytössä maauimalan pitäisi olla vuonna 2014.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ei halunnut ottaa kantaa maamme toisen olympia-areenan kunnostamiseen.

.
.