1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pyöräily

Pappi kirjoitti kirjan pitkästä pyöräilystään

Savukoskelainen pappi ja palokuntamies Veikko Lindberg (71) teki viime kesänä varsin pitkän yhtäjaksoisen pyöräretken: Sille kertyi pituutta yli 1300 kilometriä! Lindberg polki kotiperältään Savukoskelta syntymänsä ja nuoruutensa seudulle Tuusulaan. Pyöräretki oli niin voimakas kokemus, että hän kirjoitti siitä kirjan "Unelmat vahvistavat sydäntä".

Veikko Lindberg pyöränsä kanssa Savukoskella
Veikko Lindberg ja pyörä ovat tuttu näky Savukosken kirkolla. Mies suunnittelee jo uutta pitkää pyöräretkeä. Se suuntautuisi pohjoiseen Jäämerelle. Kuuntele haastattelu (9min 48s)
Veikko Lindbergin pyöräretken päämäärä oli syntymäkoti Tuusulan Jokelassa. Siinne päästäkseen mies polki 1314 kilometriä! Kuva kirjasta Unelmat vahvistavat sydäntä. Kuva: YLE Jorma Korhonen

Mies onnistui nyt toisella yrittämällä. Edellinen tyssäsi jo Rovaniemelle. Eikä retki sujunut vaivatta nytkään. Pohjois-Pohjanmaalla Raudaskylässä Veikko joutui pitämään itselleen pitkän puhuttelun. Hän ehti jo soittaa VR:n aikatauluneuvontaan ja kysellä Ylivieskasta pohjoiseen lähteviä junia.

Satojen pyöräilykilometrien jälkeen Veikon takapuoli oli hiertynyt niin helläksi, että hän tosissaan pohti matkansa keskeyttämistä. Mutta pieni tauko ja lepo serkun luona paransi kaiken - ja matka jatkui. Siinä hän tsemppasi ystävänsä Paavo Martikaisen neuvolla: Pyöräilyssä 80 prosenttia on psyykettä ja 20 prosenttia fyysistä kuntoa. Kunnon puolesta Veikkolla ei ollut mitään hätää.

Matkalla kaksi tarkoitusta

Veikko sai myös neuvon, että kun matkalla  on tarkoitus, siitä saa voiman. Ja kun matkalla on tavoite, niin siitä saa suunnan.

-Minun matkallani olikin kaksi tarkoitusta. Halusin todistaa itselleni ja muillekin, että 70 vuotta täyttäneenäkin kykenen tekemään tuollaisen matkan. Toisena tarkoituksena oli tehdä sellainen pyöräretki, jossa on jotakin uutta, ja että löytäisin sitä uutta itsestänikin. Löytäisin vaikka aineistoa matkakertomukseen ja kenties aivan kirjan syntymiseen asti, Veikko kertoo.

Ja tarkoitus toteutui. Veikko pyöräili kotiseudultaan Savukoskelta syntymänsä ja nuoruutensa maisemiin Tuusulaan. Hän ajoi pohjoisesta etelään. Ja kirja syntyi. Sen teossa Lindbergiä auttoi kustannusyhtiö Väylä. Pyörän mittariin kertyi huikeat 1314 kilometriä! Veikko Lindberg haluaa tähdentää, että pyöräily on kiireettömän ihmisen taivalluskeino.

Pyörän päältä näkee ja kokee enemmän

-Siinä poljeskellessa on mahdollisuus rauhassa tarkkailla ympärillä näyttäytyvän seudun yksityiskohtia. Ja voi niitä ihania kesän tuoksuja... Niitä ei tunne kun autolla huiristelee, hän kuvailee

Ihan erityisesti Veikko haluaa mainita Vaasan eteläpuolella sijaitsevan Sundomin kirkonkylän - paikan, missä hän ei ollut koskaan aikaisemmin käynyt.

-Iltaisessa kauneudessaan ja rauhallisuudessaan se kylä oli todellinen elämys! hän ylistää.

-Herttaisin ja mieleenpainunein kokemus matkaltani on se, että kohtasin vain ystävällisiä ja ihania ihmisiä. Heitä yhäkin muistelen lämpimin ajatuksin.

Säilytä nuoruuden henki...

Veikko Lindberg kantoi matkansa mottona filosofi Moritz Schlickin toteamusta: Säilytä nuoruuden henki, sillä siinä on elämän tarkoitus! Se on myös hänen kirjansa tunnuslause.

Veikko Lindberg teki pitkän päivätyön Savukoskella rajaseutupastorina ja toimi sittemmin myös Pelkosenniemen-Savukosken kirkkoherrana. Hänelle on myönnetty rovastin arvonimi. Veikko Lindbergin on innokas palokuntalainen.

Pyöräretkelläänkin hän sai usein yösijan paikkakunnan paloasemalta. Veikko huomasi: Unelmat - ja niiden toteutuminen vahvistavat sydäntä!