Muumimaailman alku oli vaikeuksia täynnä

Naantalin Muumimaailmassa on meneillään 20. kesä. Alun alkaen muumihahmojen kodin piti olla Turussa, mutta jahkailun myötä Naantali sai suomalaiset satusankarit itselleen. Alkuvuosia sävytti myös konkurssiuhka.

kulttuuri
Turisteja ja muumi-hahmoja Muumimaailmassa.
Seppo Luotohaara / Yle

1990-luvun alussa Japanissa ja Hollannissa tuotettu muumeista tehty animaatiosarja nosti Tove Janssonin satuhahmot ennennäkemättömään suosioon maailmalla. Pian animaatiosarjan julkaisun jälkeen huomattiin, että muumien omalle maailmalle oli selkeä tilaus Suomessa.

Turussa innostuttiin ajatuksesta ja muumien piti muuttaa Turun Ruissaloon. Muumimaailmaa suunniteltiin Ruisrockista tuttuun Kansanpuistoon, Ulapan alueelle ja Pikku-Pukin sekä Kauppakarin saarille.

Turkulaiseen tapaan yleisönosastokirjoittaminen oli vilkasta: Luontoihmiset pelkäsivät, että kaavaillut 180 000 vuosikävijää tuhoaisivat Ruissalon herkän luonnon.

Vain muutamaa vuotta aiemmin kaupunki oli päättänyt, että Ruissalon saarella ei tulisi aloittaa uusia rakennushankkeita, mutta muumit olisivat olleet poikkeus. Muumien puolustajien mukaan Ruissaloon olisi tullut autoilurajoituksia ja teemapuisto olisi ollut lähes saasteeton.

Naantali tarttui tilaisuuteen

Turun jahkailun myötä Naantali nappasi Muumimaailman itselleen Kailon saareen, ja teemapauisto avasi kesällä 1993. Avajaisissa oli mukana myös Tove Janson.

Naantalissakin käytiin keskustelua suositun ulkoilusaaren sulkemisesta, mutta kaupunki vei hankkeen nopeasti eteenpäin Muumimaailman taustavaikuttajan Dennis Livsonin kanssa.

Valtaosaa kaupunkilaisista tyydytti tieto, että Muumimaailman alueelle on sesongin ulkopuolella vapaa pääsy. Naantalin muumimaailmassa käy kesäisin lähes 300 000 kävijää, jos Emma-teatteri ja Väskin seikkailusaari lasketaan mukaan.

Konkurssi uhkasi ja lähtö Naantalista oli lähellä

Muumimaailma saavutti ensimmäisinä kesinään valtavan suosion, mutta huuma taantui nopeasti. Muumimaailmassa riitti kävijöitä, mutta tulovirta ei ollut riittävä. Jo vuonna 1995 jouduttiin aloittamaan saneerausohjelma. Muumimaailma vähensi henkilökuntaa ja Kailon saaren ulkopuoliset toiminnot lopetettiin.

2000-luvun alussa kiristyivät välit myös Naantalin kaupunkiin. Kiista Muumimaailman uusista lippumyymälöistä ja ruokapaikoista sai useat paikalliset päättäjät takajaloilleen. Muumimaailma uhkasi jopa lähteä kaupungista, jos sopua ei olisi syntynyt.

Suosio vakiintuu

Muumimailma onnistui lopulta vakiinnuttamaan välinsä kaupunkiin ja talouden tervehdyttämisohjelma puri. Alkuvuosien pelko lyhytikäisestä ilmiöstä osoittautui myös turhaksi, sillä muumit ovat edelleenkin suosittuja lastenhuoneiden hahmoja.

Suomalaisten turistien lisäksi näkyviä ovat etenkin japanailaiset muumien ystävät. Suomeen tullaan jopa viettämään häitä Muumimaailman Muumitalossa.