1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Gandhin jälkeenjääneet paperit myyntiin

Rauhanaatteen puolestapuhujan, Intian suuren johtajan, Mahatma Gandhin ystävän jäämistöstä löytyneet paperit ovat huutokaupataan Lontoossa ensi kuussa.

Mahatma Gandhin ystävän jäämistöstä löytyneitä papereita. Kuva: Reuters

Intialaisen johtajan, jälkensä maailman historiaan rauhanrakentajana piirtäneen, Mahatma Gandhin arkistoista kootut kirjeet, paperit valokuvat ja esineet tulevat tarjolle huutokauppaan ensi kuussa Lontoossa. Gandhin aineiston hinnan on etukäteen arvioitu kipuavan lähelle miljoonaa euroa.

Gandhin jälkeenjääneissä papereissa on vähän hänen itsensä kirjoittamaa tekstiä. Sen sijaan dokumenttien joukossa on johtajan yhteistyökumppanien, perheenjäsenten ja ystävien kirjeitä, muistiinpanoja ja valokuvia. Eniten aineistoa on ajalta, jonka Gandhi vietti Etelä-Afrikassa 1900-luvun alkupuolella.

 Myytävän arkistomateriaalin arvellaan muodostavan merkittävän Gandhin uraa luotaava aineiston.

- Tämä on uskomaton ja runsas kokoelma, joka on kuulunut Gandhin lähimmälle ystävälle Hermann Kallenbachille, kertoo aineistoon perehtynyt, Sothebyn huutokauppakamarin kirja- ja käsikirjoitusasiantuntija, tohtori Gabriel Heaton.

Gandhi tutustui Kallenbachiin Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa, jossa hän vietti liki 20 vuotta.

Läheiset kumppanukset ruokkivat toistensa ajattelua

Gandhi toimi Etelä-Afrikassa lakimiehenä ja puolusti paikallisten intialaista alkuperää olevien kansalaisten asemaa. Hänen rauhanomaisen vastarinnan ajattelunsa kypsyi tuona aikana. Saksalaissyntyinen juutalainen Herman Kallenbach puolestaan oli arkkitehti. Hänen sanotaan olleen ensimmäinen, joka ymmärsi Gandhin ajattelun ainutlaatuisuuden.

Historioitsijat ovat yrittäneet selvittää Gandhin ja Kallenbachin suhteen laatua. Selvästikin miehet olivat läheisiä ystäviä ja Kallenbach ihaili Gandhia.

- Tästä arkistosta ei löydy viitteitä siitä, että näillä kahdella miehellä olisi ollut ystävyyttä intiimimpi suhde, kertoo Heaton.

- Sen sijaan aineistosta käy selvästi ilmi, että he jakoivat samankaltaisen käsityksen politiikasta, hengellisyydestä ja filosofisista periaatteista.

- Suhde oli erittäin tärkeä kummankin miehen kehitykselle, sanoo Heaton.