1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jaakko Teppo -kuplettikilpailun finalistit on valittu

Kolmannen valtakunnallisen Jaakko Teppo -kuplettikilpailun kolme finalistia on valittu. Tuomariston esiraadin läpäisivät Eino Happonen kappaleella Viinaa sekä ruutanoita, Hilma alias Kirsi Manninen kappaleella Miinan 7 päevän piina ja Jukka Kervinen kappaleella Taesto.

Kotimaan uutiset
Kuvassa on kuplettilaulaja Jaakko Teppo
Kuplettimestari Jaakko TeppoYle / Antti Makkonen

Kilpailuun saapui 30 kilpailukappaletta eli osanottajamäärä nousi yhdellä edellisestä kerrasta. Tapahtumaa järjestävän joensuulaisen Popkatu-yhdistyksen varapuheenjohtajan, Jouni Mielosen mukaan myös osallistujien maantieteellinen jakauma on laajentunut.

- Itämurteiden alue on edellisten kilpailujen tapaan vahvasti edustettuna. Nyt eteläisestä Suomesta tuli kuitenkin lähes yhtä monta kappaletta kuin Itä-Suomesta. Kupletti ei selvästi ole vain itäinen ilmiö. Osallistuneiden maantieteelliset ääripäät olivat Helsingistä Kiiminkiin ja Vaasasta Kinnasniemelle.

Mielosen mukaan tuomariston esikarsinassa pisteyttämien kappaleiden suuri määrä kertoo hyvätasoisesta kilpailusta.

- Kärjen taso oli laaja. Yhtä tai kahta selvästi muiden yli nousevaa esitystä ei ollut. Arvoa on myös kärjen taakse jääneillä. Kilpailukappaleiden perusteella tästä maasta löytyy vahva ja elävä kenttä laulumusiikin itetaidetta, toteaa Mielonen ja kannustaa kilpailijoita jatkamaan valitsemallaan tiellä.

Naisia ja räppiäkin

Kappaleiden aihemaailmaa hallitsivat kuplettikilpailulle soveltuvasti naimahuolet, alkoholin käytön ilot ja surut sekä yhteiskunnallinen kommentointi. Piristävää oli naisten vahva panos ja uudet näkökulmat tutuistakin aiheista. Tyylillisesti kappaleet olivat kupletin ja laulelman välimaastossa, osa tanssimusiikkin, osa rockin suuntaan kallellaan. Olipa mukana pari rap-kappalettakin. Tätä Mielonen ei pane ollenkaan pahakseen.

- Lisää vain sitä lajia ensi kerralla. Perinteisen kupletin tekijöitä selvästi riittää, mutta voi kysyä uudistuuko laji. Olisi mukava kuulla mahdollisimman monta erillaista vastausta siihen, millaista toimiva nykykupletti voi olla.

Jaakko Teppo tuomaristossa

Jaakko Teppo -kuplettikilpailun tuomaristossa istuvat tänä vuonna Jaakko Teppo, edellisen kilpailun voittaja Juha Pekka Jetsu, joensuulaisen Pilfink Records -levy-yhtiön tuottaja Jarmo Kähkönen, Karjalan tutkimuslaitoksen johtaja, professori Pekka Suutari, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun yliopettaja, muusikko Sanna Kurki-Suonio ja Popkatu-yhdistyksen varapuheenjohtaja Jouni Mielonen.

Loppukilpailu kolmen finalistin kesken järjestetään Popkatu-tapahtuman Jaakko Teppo -illassa Joensuun Teatteriravintolassa 10.7.2012.

Lue seuraavaksi