1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muikku

Päijänne on kalaisa aarreaitta

Kesäkuun viileä sää on hankaloittanut Päijänteen ammattikalastusta. Kalastajat toivovat sään lämpenevän lähiviikkojen aikana, muuten kesän kalansaalis jää pieneksi

muikku
Muikkuja
Yle

Päijänteellä on alle kymmenen ammattikalastajaa ja kalastus keskittyy pääasiassa eteläisen Päijänteen alueelle. Kalastajat hakeutuvatkin suosiolla hyville muikkuvesille, sillä muikku menee kotimaisesta kalasta parhaiten kaupaksi.

Muikun pyynti on kuitenkin ollut sään armoilla.

- Tuulisuus ja veden lämpötilat ovat alhaiset - tuulisuus on sekoittanut muikkuparvet. Parvet ovat ympäri suurta selkää ranta-alueita myöten, ei ole selviä keskittymiä syvänteisiin missä olisi helpompi kalastaa, sanoo kuhmoislainen ammattikalastaja Jorma Kääpä.

Tänä kesänä ammattikalastajan saalis on liikkunut kannattavuuden rajoilla. Kalastusreissulta on jäänyt käteen toistaiseksi noin 200 kiloa muikkua per kalastuskerta. Se kattaa juuri kalastuksen kulut.

- Markkinointi on hankalaa kun saalisvaihtelu on suurta. Lähtiessä ei välttämättä tiedä mitä saa, melkein on myytävä vasta kun saalis on kylmiössä, Kääpä sanoo.

Eteläinen Päijänne on muikkualuetta

Eteläisen Päijänteen parhaat muikkualueet ovat Kuhmoisten, Padasjoen ja Sysmän alueille jakaantuvalla Tehinselällä.

- Eteläinen Päijänne on kattanut viidenneksen koko Suomen muikkusaaliista. Se on ja tulee myös jatkossa olemaan merkittävä ammattikalastusalue, sanoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Pentti Valkeajärvi.

Muikku käyttää ravinnokseen planktonia, ja planktonin syntyyn vaikuttaa pintaveden lämpö. Viileät vedet eivät tuota muikulle tarpeeksi ravintoa. Ravinto vaikuttaa Tehinselän muikkukantaan enemmän kuin kalastus.

Muikun lisäksi samaa planktonia käyttää ravinnokseen toinen erinomainen ruokakala, siika. Se ei kuitenkaan ole ammattikalastajalle otollista saalista.

- Siika on sellainen isolla ulapalla hajallaan elävä laji. Siitä on mahdonta saada merkittäviä määriä. Kerralla nousee korkeintaan kymmeniä kiloja, Jorma Kääpä kertoo.

Lue seuraavaksi