Mökkirannan kunnostus vaatii usein luvan

Mökkirannassa ei saa tehdä suuria muutostöitä ilman lupaa. Perussääntönä on, että jos käytät koneita, on vähintään ilmoitus viranomaisille tarpeen.

Kotimaa
Lomalaisen varpaat rantavedessä.
Kia-Frega Prepula / Yle

Mökkirannan kunnostaminen vaatii usein luvan tai ainakin ilmoituksen viranomaisille. Käsivoimin toteutettavia pieniä kunnostustoimenpiteitä saa tehdä oman harkinnan mukaan naapurien ja vesialueen omistajan luvallakin, mutta vähänkin suuremmat työt, kuten pienet ruoppaukset täytyy ilmoittaa uuden vesilain mukaan ELY-keskukselle.

Koneet ja ilmoitus heti

Niittää saa ja kiviä siirrellä ja tehdä uimarantaa ihan itsekseenkin, mutta heti jos on koneita mukana niin täytyy vähintään ilmoittaa meille. Yli 500m3 ruoppaukset vaativat jo luvan, pelkkä ilmoitus ei riitä, ympäristöinsinööri Varpu Rajala ELY-keskuksesta kertoo.

Lupa tarvitaan myös silloin, jos ELY-keskuksessa arvellaan, että ruoppaus aiheuttaa haittaa ympäristölle vaikka kyseessä olisi pienikin hanke. Esimerkiksi jos rannassa on haitallisia sedimenttejä, kuten Haukivedessä tributyylitinaa, voi ruoppaus vaatia erityistoimenpiteitä.

Enimmäkseen pikkuhankkeita

Etelä-Savossa tehdään kymmeniä mökkirantojen ruoppaushankkeita vuodessa. Tänä vuonna ilmoituksia ruoppauksista on tullut neljäkymmentä. Suurin osa hankkeista on pieniä.

Ilman ilmoitusta ja lupaa tähän aikaan vuodesta voi tehdä niittoja ja muita käsin tehtäviä rantatöitä.

- Ruoppauksia kannattaa suunnitella vasta syksyyn ja muutenkin tähän aikaan vuodesta pitäisi välttää sellaisia töitä, jotka voivat aiheuttaa veden samentumista, Rajala toteaa.