Hyppää sisältöön

Muumimaailman isä jätti teemapuiston lapsilleen

Sukupolvi on vaihtunut Naantalin Muumimaailmassa. Teemapuiston ideoinut ja perustanut Dennis Livson luovutti Muumitalon avaimet lapsilleen, ja keskittyy nyt saariston rauhasta nauttimiseen.

Dennis Livson jättää Muumimaailman taiteellisen johtajan tehtävät taakseen ja nauttii Turun saaristosta.
Dennis Livson jättää Muumimaailman taiteellisen johtajan tehtävät taakseen ja nauttii Turun saaristosta.

Muumilaakson väki kokoontui tiistaina juhlaan, sillä Naantalin Muumimaailma on nyt 20. kesää avoinna.

Juhlapäivän kunniaksi jaettiin ensimmäinen lastenkulttuuripalkinto, arvoltaan 5 000 euroa. Sen sai lukuisia lastennäytelmiä tehnyt, Linnateatterin perustajiin lukeutuva Sami Rannila. Ympäristöteatterisuunnittelijaksi itseään tituleeraava mies on tuttu vieras Muumimaailmassa.

Pikku-Myy sai aihetta juhlaan Facebook-äänestyksen voittajana. Suosikkihahmoksi hänet kukitettiin 3 723 äänellä, Nuuskamuikkusen jäädessä selkeällä erolla hopealle ja Haisulin pronssille.

Keskuskauppakamari puolestaan palkitsi tiistaina teemapuistoidean isän, Dennis Livsonin ansioistaan Turun seudun elinkeinoelämän hyväksi.

- Hieman yllättynyt olen siitä, kun mielestäni olen tehnyt elämäntyöni lasten eteen niin animaatioiden muodossa kuin Muumimaailman teemapuiston muodossakin, naurahtaa Livson.

Tosin hän itsekin tietää vallan hyvin, ettei elinkeinoelämän tunnustus katteeton ole.

- Kiiva näin, että on todettu Muumimaailmalla olevan suuri taloudellinen merkitys verojenkin suhteen. Ja on silläkin merkitystä, että meillä 250 nuorta töissä Turun seudulta.

Kahden vuosikymmenen aikana miljooniin yltävä kävijämäärä on jättänyt alueelle aimo kasan markkoja ja euroja.

- Muumimaailmallahan on melkoinen välitön ja välillinen merkitys koko elinkeinoelämälle täällä. Väitetään, että kaikenkaikkiaan yli 50 miljoonaa euroa jää Naantalin ja Turun seudulle, on ne sitten bensiinin ostoina tai ravintolakäynteinä, hotellipalveluina jne. Itse Muumimaailmanhan liikevaihto on vain runsas kymmenen prosenttia tuosta kokonaismäärästä.

"Jos tekisin itse"

Tasaisin väliajoin televisiossa pyöriviä Muumilaakson tarinoita tuotettiin kaikkiaan 104 jaksoa, ja lisäksi valkokankailla on nähty elokuva Muumipeikko ja pyrstötahti.

- Laskin tuossa kerran, että kaiken kaikkiaan olen tehnyt noin 350 tuntia animaatiota. Se on kyllä aikamoinen määrä! Puolet ainakin työelämästä on mennyt Muumien parissa. Kävin muuten 104 kertaa Japanissa, koska siellä olivat studioni. Se oli raskasta!

Jatkuvuus on siinä, että uusi lapsisukupolvi syntyy joka kolmas vuosi.

Dennis Livson

Muumibuumi on sana, josta Dennis Livson ei pidä lainkaan. Hänen mukaansa Muumit ovat tulleet jäädäkseen.

Animaatiosarjan aikoinaan saama suosio oli kuitenkin akusysäys teemapuistonkin ideoimiselle.

- Tove sai televisiosarjan myötä useampia ehdotuksia teemapuistoista, ja esitteli ne minulle mielipidettäni kysyäkseen. En kelpuuttanut yhtäkään niistä, ja Tove oli samaa mieltä. Yhtenä päivänä kysyin häneltä, että mitä jos tekisin sen itse. En ollut sellaista ajatellut, vasta 1992 keväällä ajatus rupesi muhimaan. Ja sitten jo -93 kesällä avattiin Muumimaailma Naantaliin!

Livson kehuu Naantalia "enemmän kuin yhteistyöhaluiseksi" asiassa, luvat ja byrokratia järjestyivät ennätysnopeasti.

Turussakin oli jo vuosikausia haikailtu oman huvipuiston perään, mutta Muumien kolkutellessa ovenpielessä vastustus oli kova eikä päätöstä saatu aikaiseksi.

- Ei sitä oikein mielellään lähtenyt sinne Ruissaloon, kun ruvettiin haukkumaan luonnonraiskaajaksi. Se ajatus pelotti ja ajoi meidät sieltä pois. Mielenkiintoista, että ei linnut tuolla Ruissaloa paljon pienemmällä Kailon saarella ole häiriintyneet. Luonto on samanlainen kuin ennen Muumimaailman tuloa.

Vaikka suunnitelmat eivät Turussa toteutuneetkaan, vakuuttaa Dennis Livson, ettei mitään jäänyt hampaankoloon Turun päättäjiä kohtaan.

- Ei minulla ole ainakaan mitään negatiivisia tunteita mistään, ja se johtuu siitä, että täällä Naantalissa on niin kiva olla!

Muumipappa vaihtaa vapaalle

Muumimaailma kesällä 2001

Dennis Livson on toiminut Muumimaailman taiteellisena johtajana koko sen parinkymmenvuotisen taipaleen ajan. Työsarka on ollut suuressa määrin Tove Janssonin ja hänen luomiensa hahmojen perinnön ja arvojen vaalimista, mutta myös uuden kehittämistä.

- Muumimaailmahan lähti alunperin siitä liikkeelle, että täällä ei ole mekaanisia vempeleitä. Materiaalit on puuta ja kiveä, ja lapset saavat interaktiivisen kokemuksen, saavat koskea Muumeja, mikä ei ole televisioanimaatiossa mahdollista. Tove esitti silloin alussa määrättyjä toiveita, ja hän kävi täällä ainoan kerran avajaispäivänä juhannuksena 1993. Hän "tarkisti" puiston, ja totesi kaiken hyväksyttäväksi.

Uusiutumistarve Muumimaailman kaltaisessa teemapuistossa ei ole yhtä kiihkeä kuin joka vuosi uusia vetonaulalaitteitaan mainostavilla huvipuistoilla. Vaihtuvat teemat, tuoreet teatteriesitykset sekä jatkuvasti Muumilaakson tarinoihin uppoutuvat uudet sukupolvet auttavat kilpailussa lapsiperheiden lomabudjetista.

- Jatkuvuus on siinä, että uusi lapsisukupolvi syntyy joka kolmas vuosi. Ja Muumivieraiden ikähän lähtee suurin piirtein kolmesta vuodesta, vaikka aika paljon täällä sylivauvojakin näkee!

Itse Dennis Livson totuttelee hiljalleen jättämään Muumilaakson tarinat taakseen oloneuvoksena. Vetovastuu Muumimaailmasta siirtyi talvella lasten kontolle.

- Itsekin istun vielä hallituksessa, mutta vanhin poikani on hallituksen puheenjohtaja ja nuorin hallituksen jäsen. Molemmat pojat ovat olleet muuten nuorempana Muumimaailmassa työntekijöinä, nuorempi Nuuskamuikkusena ja vanhempi teatterituottajana!

Eläkkeelle laskeutuminen on sujunut kitkattomasti, tarvittaessa pojat kyllä kysyvät neuvoa. Livson luottaa myös Muumimaailman pitkäaikaiseen henkilökuntaan sekä alusta lähtien yhtiössä olleeseen toimitusjohtaja Tomi Lohikoskeen niin, että hän voi keskittyä rauhassa eläkepäivien viettämiseen.

- Turun saaristossa olen kesäisin aivan varmasti! Talvi on minulle vaikeampi liikuntavammani takia, että taidan olla vähän sulemmilla paikoilla kuin luistelemassa täällä Naantalin kaduilla!