Joukkoliikkenneselvitys nopealla aikataululla

Helsingin Bussiliikenne Oy:n ja HKL:n tulevaisuutta ryhdytään selvittämään nopealla aikataululla. Tuloksia selvityksestä odotetaan jo alkusyksystä.

Helsingin bussiliikenne
Mies menossa bussiin
Yle

Kaupunki aikoo selvittää voitaisiinko esimerkiksi Helsingin Bussiliikenne Oy:n omistajapohjaa laajentaa tai saataisiinko HKL:n raideliikenteen ja Helsingin bussiliikenteen yhdistämisellä synergiaetuja.

Selvitykseen ryhdyttiin, sillä Helsingin Bussiliikenne Oy:n tappiokierrettä ei ole saatu katkaistua.

- Yhtiön taloustilannetta on seurattu ja yhtiö on tehnyt monenlaisia talouden tervehdyttämisohjelmia, mutta kovassa kilpailutilanteessa nämä eivät ole tuoneet sitä lopputulosta mitä on tavoiteltu, muistuttaa Helsingin kaupungin rahoitusjohtaja Tapio Korhonen.

Joka hetki tuo uutta tappiota ja sen takia tällä asialla on kiire.

Tapio Korhonen

Useita eri vaihtoehtoja

Bussiliikenteen osalta selvitetään omistajapohjan laajentaminen tai jopa bussiyhtiön mahdollinen myyminen.

  • Nämä kaikki vaihtoehdot ovat tässä pöydällä, mikään ei ole toista parempi, toteaa Tapio Korhonen.
    Lisäksi selvitetään mahdollisuutta saada hyötyä bussiliikenteen ja HKL:n raideliikenteen toimintoja yhdistämällä. Tapio Korhosen mukaan tätä vaihtoehtoa selvitettäessä pohditaan myös HKL:n organisaatiomuotoa. HKL on tällä hetkellä kaupungin liikelaitos.

HKL suhtautuu selvitykseen varovaisen myönteisesti, Helsingin Bussiliikenne Oy ei tässä vaiheessa halunnut kommentoida omistajatahon selvitystyötä.

Tuloksia syksyllä

Korhosen mukaan eri etenemisvaihtoehdot joudutaan käymään nyt läpi nopealla aikataululla.

- Kyllä se on ihan selvä, että tämä edellyttää nopeaa etenemistä. Joka hetki tuo uutta tappiota ja sen takia tällä asialla on kiire.

Kuljettajat ovat olleet huolissaan siitä, että selvitystyö tehdään nopealla aikataululla eikä henkilökuntaa oteta mukaan selvitystyöhön. Helsingin kaupunginhallitus otti kokouksessaan erikseen kantaa siihen, että henkilökuntaa kuullaan myös selvitystyön aikana.