1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Raakamaidosta vaarallinen infektio kahdelle lapselle

Taudin lähteeksi epäillään Kuralan Kylämäestä suoraan ostettua pastöroimatonta raaka- eli tinkimaitoa. Tilan maitomyynti on keskeytetty.

Kotimaan uutiset

Kahden varsinaissuomalaisen lapsen epäillään saaneen EHEC-infektion raakamaidosta. Nelivuotias lapsi joutui tehohoitoon viime viikon maanantaina, mutta hän on toipumassa. Toinen tartunnan saaneista on puolitoistavuotias lapsi, hänen infektionsa oli lievempi.

Tiistaina tietoon tuli lisäksi kolme henkilöä, joiden epäillään sairastuneen juotuaan tilan pastöroimatonta maitoa. Tartunnat ovat todennäköisesti peräisin Turun Museokeskukseen kuuluvan Kuralan Kylämäen navetasta.

- EHEC-bakteeri aiheuttaa ihmisellä suolistotulehduksen, johon kuuluu ripulia sekä veriripulia. Joka seitsemäs tartunnan saaneista saa myös vakavaoireisen HUS-syndrooman, kertoo ylitarkastaja Pirjo Korpela Evirasta.

Kaikki tilan raakamaitoa säännöllisesti ostaneet on tavoitettu ja heille on tiedotettu tilanteesta. Turun Museokeskuksen Kuralan Kylämäen tila suljettiin varotoimenpiteenä tiistaina.

EHEC-bakteerista on vaikea päästä eroon

Kuralan Kylämäen maitomyynti on keskeytetty toistaiseksi.

- Kun EHEC-bakteeria löydetään, yleensä kielletään heti raakamaidon luovuttaminen ravinnoksi. Lisäksi kielletään raakamaidon myyminen pienille valmistajille, jotka tekevät raakamaitotuotteita, sanoo Korpela.

Tilan maidosta, eläimistä ja tuotantoympäristöstä otettujen näytteiden tutkimukset ovat kesken. Epidemian selvittäminen saattaakin viedä aikaa joitakin viikkoja.

- EHEC-bakteerista eroon pääseminen on valitettavasti vaikeaa. Ei ole helppoa todeta luotettavasti ettei bakteeria enää ole, tietää Korpela

Ennen tilan puhtaaksi toteamista pitää löytyä monen kuukauden välein otetut bakteerittomat näytteet.

- Suomessa on raakamaitotiloja, jotka ovat käytännössä ikuisessa raakamaidon myyntikiellossa juuri näiden näytteiden takia, kertoo Pirjo Korpela.

Raakamaitoa pidetään riskituotteena

Pirjo Korpelan mukaan noin yksi prosentti Suomen nautakarjasta kantaa EHEC-bakteeria suolistossaan.

- Aina on olemassa riski, että bakteeria löytyy myös raakamaidosta, vaikka onhan se kuitenkin aika harvinaista, sanoo Korpela.

Pastöroimaton maito voi olla erittäin hyvälaatuista, mutta silti siinä voi esiintyä ihmisille haitallisia bakteereja.

- Minä näin viranomaisena pidän raakamaitoa riskituotteena. Siinä voi olla patogeenisiä bakteereja, jotka aiheuttavat ihmiselle tauteja. Eläimistä ei pysty näkemään millään lailla, että ne ovat sairaita, miettii Korpela.

Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat suositelleet, että pikkulapset, vanhukset, raskaana olevat tai henkilöt, joilla on vakava perussairaus, eivät nauttisi pastöroimatonta maitoa.

Lue seuraavaksi