1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiertolaiskirjalla voi olla villi elämä

Suomalaisessa kirjahyllyssä pölyttynyt kirja voi päätyä lopulta kymmenien lukijoiden käsien kautta Italiaan. Sellaista tapahtuu bookcrossingissa, kirjojen vapautusliikkeessä. Pääajatuksena on pelastaa kirjat kiertoon ja mahdollisimman monen ihmisen luettavaksi.

kulttuuri
Kuvassa nainen pitää kädessään kirjaa
Kia-Frega Prepula / Yle

Kokkolalainen Hanna Puumalainen on elämänsä aikana lukenut ehkä tuhansia kirjoja. Hänen tavoitteenaan on ollut lukea muutamia sivuja joka päivä, mutta tavoite tuntuu ylittyvän. Vuosittain kirjoja kuluu Hannan käsissä satoja.

Bookcrossing on vaikuttanut Hannan lukukäyttäytymiseen yllättävästi. Lukeminen on tietenkin lisääntynyt, mutta samalla myös kirjojen ostaminen. Hanna ei ole kuitenkaan rahanmenosta pahoillaan:

- Nyt tulee luettua ja ostettua enemmän kirjoja. En ole vuosiin ostanut niin paljon kuin nyt. Rahaa kuluu, mutta sen rahan voi käyttää huonomminkin. Minusta lukijat ja kirjailijat hyötyvät bookcrossingista.

Hanna on juuri lukemassa Stieg Larssonin Millenium-tirlogian toista osaa. Laukusta löytyy myös Laurie Halse Andersonin Lukossa.

- Tämä on tullut postin kautta toiselta bookcrossaajalta. Ajattelin tänään vapauttaa tämän yhteen Kokkolan virallisista bookcrossinghyllyistä.

Kokkolan virallisen hyllyt löytyvät Mediacafe Harjusta, Yhteisöklubi Sillasta ja Kokkolan kirjastosta.

Mikä bookcrossing?

Bookcrossaaminen ei ole vielä kaikille ihan tuttua. Se on niin sanottu kirjojen vapautusliike, jossa kirjat ja lukijat rekisteröityvät ja toimivat internetsivujen kautta.

Miten kierrätys toimii? Sitä voi tarkastella esimerkiksi Hanna Puumalaisen bookcrossingin kautta. Hanna on Hanna rekisteröinyt kirjoja 206, vapauttanut villisti 151 ja vapauttanut kontrolloidusti 50. Hannalta on napattu villejä vapautuksia 57 ja kontrolloituja otettu 44.

Suomeksi sanoen Hanna on laittanut kiertoon 206 kirjaa, jotka hän on myös rekisteröinyt. Hän on lukenut löytämiään crossingkirjoja ja laittanut niitä eteenpäin villisti 151 kappaletta. Toisin sanoen hän on jättänyt kirjan esimerkiksi viralliseen crossingpisteeseen, josta joku tuntematon on sen ottanut lukemisikseen.

Hanna on myös vapauttanut kirjoja kontrolloidusti 50 eli hän on esimerkiksi jossain tapaamisessa luovuttanut kirjan eteenpäin tapaamalleen ihmiselle. Osa kontrolloiduista vapautuksista on voitu tehdä bookcrossinsivuston keskustelupiirissä, jossa joku on ilmaissut kiinnostuksensa Hannan rekisteröimään kirjaan. Kiinnostunut saa sitten kirjan postissa tai kuriirin avulla.

Bookcrossingissa on villien vapautusten lisäksi rinkejä ja säteitä. Uutuuskirjoille perustetaan usein rinki ja siinä kirja palautuu alkuperäiselle omistajalle. Säde jatkaa kontrolloidusti kulkua viimeiselle asti ja hän saa päättää sen kohtalon.

- Minä vapautan kirjan tänään villisti eli tämä jää minun virtuaaliseen kirjahyllyyni. Minä pystyn seuraamaan sen kulkua maailmalla ja Suomessa. Yksi kirja - Steinbeck Onnellinen bussi - napattiin Kokkolan Linja-autoasemalta ja on jossain Italiassa.

Minusta on surullisempaa, että se tosi hyvä kirja jää pölyyntymään sinne hyllyyn.

Hanna Puumalainen

Kun kirja rekisteröidään, se saa samantyylisen tunnuksen kuin ihmisillä on henkilötunnus, jokaiselle kirjalle oma. Halutessaan voi kirjoittaa takakannen tekstin sinne, vaikka se ei ole välttämätöntä. Kirjan nimi ja kirjailija ja pari sanaa ovat minimi.

Miten toimitaan?

Suomessa on rekisteröitynyt liki 9000 bookcrossing-sivustolle, Keski-Pohjanmaalla 69 ja Kokkolassa 59.

Miten bookcrossingista kiinnostunut osaa sitten toimia? Sivustolta saa aiheesta tietoa. Lisäksi virallisissa vaihtopaikoissa on ohjeita. Kirjoissa on tarra, jossa neuvotaan myös: "Olen ilmainen kirja ja kierrän maailmaa. Ole hyvä ja ilmoita, että olet löytänyt minut osoitteessa www.bookcrossing.com (siirryt toiseen palveluun). Siellä voit myös seurata matkaani ja kertoa, mitä pidit minusta. Jätä minut luettuasi jonnekin tai anna jollekulle ja kerro siitä sivustolla. Tarrat kertovat, että kyse on ilmaiskirjasta.

Hanna Puumalaisen mielestä tärkeintä on, että kirja kiertää.

- Minusta on surullisempaa, että se tosi hyvä kirja jää pölyyntymään sinne hyllyyn, kun tietää että toinen lukija voi saada saman nautinnon kuin sinä. Se jakaminen on tavallaan osa sitä hintaa. Kun saa muitten kanssa jakaa mielipiteitä kirjasta, se tuo lisää näkökulmaa ja toimintaa tähän aika yksinäiseen harrastukseen.

Hanna muistuttaa, että harrastus on ilmainen. Ei ole pakko ostaa kirjaa ja laittaa jakoon. Voit ottaa jonkun kirjan (vaikkapa virallisesta bookcrossingpisteestä) ja vapauttaa sen. Omia kirjoja ei tarvitse laittaa sinne voidakseen bookcrossata.

Lue seuraavaksi