Apilakirjokääriäinen räpyttelee voimalaitoksen rakentamisen tiellä

Kemijoki Oy ei ole hakenut poikkeuslupaa erittäin harvinaisen perhoslajin, Apilakirjokääriäisen ja rauhoitetun Laaksoarhon populaatioiden hävittämiseksi Rovaniemen Sierilässä. Sierilän voimalaitoksen ympäristölupa edellyttää uhanalaisten lajien suojelua tai poikkeuslupaa hävittää lajit.

Kuvassa Sierilän voimalaitosaltaan uhkaamat laaksoarho ja apilakirjokääriäisen kaksi esiintymismuotoa. Kuva: Wikipedia ja Seppo ja Kimmo Silvonen

Suunnitellun Sierilän voimalaitoksen patoaltaan alle jäisi niitty, jossa elää uhanalaisia lajeja, kuten Suomen ainoa apilakirjokääriäisesiintymä ja rauhoitettu laaksoarho. Luonnonsuojelulain mukaan Lapin ELY-keskuksen pitäisi antaa lupa lajien elinympäristöjen hävittämiseen, mikäli Kemijoki Oy aikoo edetä rakentamisessa.

Hakemusta poikkeusluvasta ei Lapin  ELY-keskukselle ole toistaiseksi tullut. Sen sijaan Lapin ELY-keskus ja Kemijoki Oy ovat käyneet epävirallisia neuvotteluja lajien kohtalosta. Tilanne on vaikea, sillä toistaiseksi lajien siirtoyritykset ovat epäonnistuneet.

- On mahdollista että koko hanke kuivuu kokoon, mutta luonnosuojelulaissa sanotaan että jos kyseessa on huomattava yhteiskunnallinen etu, niin poikkeuslupa voidaan antaa. Prosessi on silti vielä kesken, joten en halua arvioida lopputulosta, Ari Neuvonen sanoo.

Sierilän voimalaitos sijaitsisi parinkymmenen kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta. Kemijoki yhtiö on saanut luvan Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta voimalaitoksen rakentamiseen noin vuosi sitten, mutta päätöksestä jätettiin kymmeniä valituksia. Vaasan hallinto-oikeus antaa keskiviikkona päätöksensä rakentamisesta jätetyistä valituksista.