1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Katso mitä tänä kesänä luetaan

Suomalaiset ahmivat tänäkin kesänä dekkareita ja jännäreitä. Kotimaisesta kaunokirjallisuudesta suosituinta mökkilukemista on ollut Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja -kirjat. Moni nappaa mukaansa myös lintukirjan. Jalkapallotähden elämästä kertova kirja on ollut myös jymymenestys.

kulttuuri

Tiimiesimies Aki Järvinen painaa Akatateemisessa kirjakaupassa Jan Pedersenin Linnut äänessä -kirjan nappulasta, kuulee linnun liverrystä ja tarkistaa kirjasta, että kyseessä on tylli.

- Tämä ei taida tällä hetkellä olla ihan se suosituin tietokirja, mutta koska ihmiset lukevat tällä hetkellä paljon luontokirjoja, niin kyllähän tämä luontokirjoista on ehdottomasti ihan ykkönen.

- Jalkapallon EM-kisat on vielä käynnissä ja vaikka Ruotsi onkin jo tippunut pois, niin David Lagercranzin Minä, Zlatan Ibrahimovic on todella hienosti myynyt urheilukirja. Yleensä urheilukirjoista ei tule bestsellereitä, mutta tästä on tullut, Järvinen hehkuttaa.

Yleensä urheilukirjoista ei tule bestsellereitä, mutta tästä on tullut.

Aki Järvinen

Eräs suosittu tietokirja tänä kesänä on Björn Wahlroosin Markkinat ja demokratia.

Dekkareita, jännäreitä ja pokkareita

Kesästä on tullut kirjakaupoille kolmanneksi suurin sesonki joulun ja tammikuun alennusmyyntien jälkeen.

Erityisesti kesäisin luetaan pokkareita. Pokkareista suosituin on tällä hetkellä Sofi Oksanen Puhdistus.

Perinteisesti kesäisin suomalaiset haluavat jännitystä kirjoistaan.

- Nyt erityisesti tekee mieli jotain jännittävää, kun on aikaa keskittyä siihen kirjaan. Se pitää niin hyvin otteessaan, jos se on oikein hyvä se jännistyskirja, dekkariostoksilla ollut Milja Räisänen kertoo.

Tämänkin kesän hittidekkareita ja -jännäreitä ovat muun muassa Reijo Mäen ja Donna Leonin romaanit. Tänä kesänä ostetaan myös Jo Nesbøn ja Carlos Ruiz Zafonin jännäreitä.

Lapset lukevat kesälläkin Tatu ja patu -kirjoja ja esimerkiksi Kirsi Kunnaksen Runolelu-kirjaa. Nuorten aikuisten hittikirjoja ovat Suzanne Collinsin kirjat.

Mielensäpahoittaja pitää pintansa

Kotimaisesta kaunokirjallisuudesta aivan ylitse muiden ovat Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjat.

Viime kesän David Nichollsin Sinä päivänä -kirjan kaltaista jättimenestystä tiimiesimies Aki Järvinen ei osaa vielä veikata.

- Ei taida ihan vastaavaa olla tänä kesänä, mutta ensimmäisenä tulee mieleen Katherine Pancolin K_rokotiilin keltaiset silmät_, jos jotain vähän vastaavaa haetaan. Se ehkä saattaisi olla vähän samaa sarjaa, joskaan se nyt ole ihan yhtäläinen jymymenestys ollut. Mutta se varmaan sopii monelle, joka on tykännyt siitä Nichollsin kirjasta, Järvinen vinkkaa.

Moni nainen lukee varmasti tänä kesänä myös E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey -nimistä eroottista romaania - tosin vielä englanniksi. Jättimenestykseksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa noussut kirja ilmestyy suomeksi syksyllä.

Lue seuraavaksi