”Syömishäiriö on ahdistushäiriö siinä missä päihdeongelmakin”

Syömishäiriöliiton varapuheenjohtaja pelkää syömishäiriöiden lisääntyvän.

Kotimaa
Nainen mittaa vyötärönympärystä peilin edessä.
Comstock

Syömishäiriöistä puhutaan usein ulkonäköpaineiden aiheuttamana. Syömishäiriöliiton varapuheenjohtaja Niko Heikka toppaa väitteitä.

- Syömishäiriö on reaktio pahaan oloon ja ahdistukseen. Ulkonäköpaineet ovat vain yksi syy. Syömishäiriö on ahdistushäiriö siinä, missä päihdeongelmakin.

Kaksikymppinen anoreksiaa sairastanut Mikko kertoo sairastumiseensa vaikuttaneen monta pulmaa. Hän nostaa esille myös koulun.

- Koulumaailma on julma. Yläasteella arvostus määräytyy ulkonäön perustella.

Maailma on muuttunut raadollisempaan suuntaan.

- Enää ei riitä tietty rasvaprosentti, vaan täytyy olla vielä vähemmän. Laihuuden ja lihavuuden ääripäät on saavutettu. Kysymys on enää siitä, kuinka yleiseksi ne tulevat, sanoo Niko Heikka.

Tutkimuksia syömishäiriöistä on vähän. Suomessa syömishäiriöstä kärsineitä nuoria arvellaan olevan jopa kymmenen prosenttia. Kansainvälisten tutkimusten mukaan pelkästään anoreksian yleisyydeksi on arvioitu 0,3 - 1 prosenttia.

- Pelkään syömishäiriöiden lisääntyvän, Heikka kertoo. Aihe on vaiettu.

- En ole kertonut kenellekään kaverille, Mikko paljastaa.

Vaikkeivät kauneusihanteet välttämättä olekaan syy syömishäiriölle, voi niiden toteuttaminen tuoda helpotusta jonkun pahaan oloon. Kauneusihanteiden torjunnassa on Heikan mukaan kyse itsetunnosta.

- Siitä, että uskaltaa olla oma itsensä, eikä lähde hakemaan hyväksyntää muiden asettamilla rajoilla.

Mikko koki vaatimuksiksi urheilullisuuden. Hän ajoi itsensä laihduttamalla sairaalaan. Kokemus muutti Mikon käsityksiä kauneudesta.

- En enää pidä vain laihoja ihmisiä kauniina. Kunnioitan ihmisiä, joista huomaa heidän arvostavan ulkonäköään. Olen tajunnut, ettei kauneus tuo onnea.

Mikon nimi on muutettu

Ilmari Huhtala
Kirjoittaja on Ylen siisti kesäduuni -kampanjan nuori