Ars Auttoisten kesänäyttely pysäyttää ajattelemaan

Ars Auttoisten kesänäyttely Padasjoen vanhalla kyläkoululla esittelee teoksia 17 taiteilijalta eri puolilta Suomea. Olemisen kevyt sietämättömyys -näyttelyn kävijä kokee myös äänielämyksen.

kulttuuri
Hanna Luukkosen paperimassasta tehdyt vauvanuket Ars Auttoisten kesänäyttelyssä
Heikki Ahonen / Yle

Taidekeskus Ars Auttoisten kesänäyttely sukeltaa syvälle ihmisyyteen. Tarkoitus on antaa aihetta ajattelemiseen, taidekeskuksen emäntä Kati Joki kertoo.

- Pyrimme siihen, että ihmiset saisivat tästä pysähtymisen kokemuksia. He voivat kysyä itseltään, mitä minulle kuuluu, miettiä sitä ja kysyä vaikka naapurilta saman kysymyksen.

Vanhaan kyläkouluun vuonna 2009 perustettu näyttelytila syntyy tänä kesänä uudelleen. Rakennuksen vintille levittäytyy nyt trooppinen puutarha. Paavo Paunun installaatio outoine, puhuttelevine hahmoineen täyttää yhden kokonaisen huoneen.

Satu Loukkolan kipsiveistokset ovat esillä valkoisessa salissa. Näyttely alkaa jo vanhan koulurakennuksen pihamaalta, missä Kalle Mustosen pääkallot on pinottu portaille.

Sattuman taidekeskus

Padasjoella taidekeskus Ars Auttoisten näyttelyn kantavat voimat ovat Kati Joki ja Teemu Salonen. Pariskunnan tukena näyttelyn pystyttämisessä ovat olleet taiteilijat, tuttavat ja sukulaiset. Silti työmäärä oli melkoinen.

He voivat kysyä itseltään, mitä minulle kuuluu, miettiä sitä vähän ja kysyä vaikka naapurilta saman kysymyksen.

Kati Joki

Joki ja Salonen päättivät näyttelyn pystyttämisestä vähän sattumalta ostettuaan kyläkoulun ja asetuttuaan sinne. Sopivia teoksia näyttelyyn on haalittu kiertämällä taidetapahtumia eri puolilla Suomea.

Päijät-Hämeessä kesäajan taidenäyttelyille on ollut tilausta esimerkiksi Sysmän Suopellossa toimineen Suvi-Pinxin lopetettua näyttelytoimintansa.