Pyörätuoli ei estä työntekoa - asenteet ja ennakkoluulot estävät

Suomessa on noin 30 000 vammaista ihmistä, jotka haluaisivat töihin, mutta eivät pääse. Eivät edes kesätöihin tai harjoittelijaksi, jotta voisivat näyttää, mihin pystyvät.

Ajankohtainen kakkonen
Jokaisella ihmisellä on se vamma mikä on ja niillä mennään mitä on, sanoo Jens Nyberg.
Jokaisella ihmisellä on se vamma mikä on ja niillä mennään mitä on, sanoo Jens Nyberg.Yle

20-vuotiaalla Jens Nybergillä on ollut selkäydinvamma syntymästä asti. Epäilyistä ja ennakkoluuloista huolimatta hän kouluttautui autonasentajaksi.

- Sitä joutui todistelemaan, tappelemaan ja näyttämään että pystyy, sanoo Nyberg.

Harjoittelun kautta hän pääsi nykyiseen työpaikkaansa Myllymäen Kuljetus Oy:öön.

- Pomo ei kysy multa koskaan, että pystynkö tekemään. Se kysyy, että kerkeenkö mä, kuvaa Nybergtyöpaikkaansa.

Työnantajissa vammaisten palkkaaminen herättää pelkoja ja ennakkoluuloja.

- Työnantajat ajattelevat, että he eivät hahmota mahdollisia riskejä, eli sitä kuinka paljon järjestelyjä tarvitaan ja mikä työteho on, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Jan Schugk.

Toisaalta myöskään monet vammaiset eivät miellä itseään työntekijöiksi. Vammaisen identiteetti on työkyvyttömyyseläkeläisen. Peiliin katsomisen paikka on myös vammaisjärjestöissä.

- Voisimme enemmän rohkaista ja aktivoida ihmisiä käyttämään omat kykynsä ja hankkimaan mahdollisimman hyvän koulutuksen, sanoo Invalidiliiton järjestöpäällikkö Anssi Kemppi.

Tukia ei tunneta

Vammaisten palkkaamiseen voi saada paljon erilaisia tukia ja apuja. Suurin osa työnantajista ei ole ikinä kuullutkaan niistä.

- Jos työnantaja on kuullut niistä, hän ei tiedä mistä niitä voisi saada, muistuttaa Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Jan Schugk.

Työministeri *Lauri Ihalainen *myöntää tukiviidakon sotkuisuuden ja lupaa, että byrokratiaa vähennetään. Myös tiedotusta yrityksille lisätään.

- Työvoiman palvelukeskukset voisivat olla yksi uusi paikka, josta yhdellä oven avauksella sekä työnantajat että työntekijät saisivat tarvitsemaansa tietoa, sanoo työministeri Ihalainen.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko sanoo, että vammaisen työllistymistä tukevat palvelut ovat liian pirstaleisia ja eivät tue toisiaan.

- Työpaikan, terveydenhuollon, kuntoutuksen sekä vammaisen sosiaaliturvan on toimittava kokonaisuutena. Tällaista uutta toimintamallia kehitetään ensi syksynä ja pilotoidaan ensi vuonna, lupaa Risikko.