1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kahvilat

Kahvilassa käynti rytmittää päivän

Eläkeläisille tutussa kahvilassa käynti on vähän kuin töihin lähtisi, paitsi että kahvilassa käydään kuutena päivänä viikossa.

kahvilat
Ihmisiä kahvilassa Kotkan torilla.
Juha Korhonen / Yle

Kotkassa kahvila-asiakkaat ovat uskollista väkeä. Kantakahvilan mukana seurataan vaikka uuteen paikkaan eikä vieraisiin kahviloihin juuri vilkuilla. Kotkan Tori- kahvilassa istuskeleva Rainer Lassila kertoo käyneensä kahvilassa, jo silloin kun kahvila oli vielä Keskuskadulla.

- Silloin kun kahvila siirtyi tänne torille niin me siirryttiin mukana, Lassila kertoo.

Eläkeläisille tutussa kahvilassa käynti on vähän kuin töihin lähtisi, paitsi että kahvilassa käydään kuutena päivänä viikossa. Jukka Väkeväiselle kahvilassa istuskelu tutun vakioporukan kanssa Kotkan torilla rytmittää sopivasti päivää.

- Kun lähtee tiettyyn aikaan liikenteeseen, niin se on päivä pelastettu. Muuten sitä saattaisi vetelehtiä koko päivän kotona, Jukka Väkevä naurahtaa.

Kahvila valitaan usein sillä perusteella, että siellä on aina käyty ja kaikki kaveritkin käyvät siellä. Se, miksi tietty kahvila on alun perin valittu, on usein pienestä kiinni - miellyttävä penkki, hyvä lohileipä, tilaa lastenrattaille, sopiva fiilis.

Silloin kun kahvila siirtyi tänne torille, niin me siirryttiin mukana.

Rainer Lassila

Vakioasiakkaat ovatkin niitä parhaita asiakkaita, varsinkin talvella kun aurinko ei paista ja räntää tulee niskaan.

Kotkan Tori-kahvilan yrittäjä Jarkko Laine kertoo, että kesällä tori sinällään vetää väkeä puoleensa ja kahviloihin, mutta talvisaikaan kanta-asiakkaat elättävät torikahvilayrittäjät.

Laine kaipaa Kotka torin ympärille lisää elämää ja uusia kivijalkaliikkeitä, jotka vetävät asiakkaita päivälläkin torin tuntumaan.

- Se on kaikkien etu, että mitä enemmän palveluita sitä enemmän me saadaan ihmisiä tälle kulmalle. Kyllä jokaiselle löytyy se oma asiakaskuntansa, Laine sanoo.

Lue seuraavaksi