Hillary Clinton - presidentin puolisosta ulkoministeriksi

Konservatiivisesta kodista lakimieheksi, presidentin puolisoksi, senaattoriksi ja viimeisimpänä ulkoministeriksi. Hillary Clintonin matka Chicagosta Washingtoniin ja maailmalle on ollut pitkä ja vaiheikas.

Ulkomaat
Hillary Clinton vannomassa ulkoministerin virkavalaansa varapresidentti Joe Bidenille.
Hillary Clinton vannomassa ulkoministerin virkavalaansa varapresidentti Joe Bidenille Washingtonissa marraskuussa 2011. Läsnä myös hänen miehensä Bill Clinton, tytär Chelsea Clinton ja äiti Dorothy Rodham.Micheal Reynolds / EPA

Hillary Diane Rodham syntyi 26. lokakuuta 1947 Chicagossa. Hänen isänsä pyöritti pientä, mutta menestynyttä tekstiilialan yritystä, äiti oli kotona. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä kaksi poikaa.

Hillary Rodham sai konservatiivisen kasvatuksen. Tämä näkyi muun muassa siinä, että collegeen valtiotiedettä opiskelemaan mennyt nuori nainen oli ensimmäisenä vuotenaan nuorten republikaanien johdossa.

Kotikasvatuksen myötä saadut näkemykset kuitenkin muuttuivat kansalaisoikeusliikkeen ja Vietnamin sodan myötä. Suuren vaikutuksen Hillaryyn teki Martin Luther Kingin tapaaminen vuonna 1962.

Rodham jatkoi opintojaan Yalen yliopistossa, nyt lain parissa. Yalessa Rodham myös tapasi tulevan aviomiehensä, Bill Clintonin.

Valmistuttuaan lakimieheksi Rodham oli mukana muun muassa Watergate-jutun tutkinnassa. Loistavasti alkanut ura joutui kuitenkin suurelta osin jäihin, kun hän muutti miehensä kanssa Arkansasiin. Siellä hän nousi osavaltion ensimmäiseksi naiseksi, kun Bill Clinton valittiin kuvernööriksi - kahteenkin otteseen.

Arkansasista Washingtoniin ja New Yorkiin - ja jälleen Washingtoniin

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Hillarysta tuli 1992, kun Bill Clinton nousi presidentiksi. Noihin aikoihin Hillary myös alkoi käyttää yhdistelmänimeä Rodham Clinton.

Valkoisessa talossa Hillary Rodham Clinton muutti luutuneita käsityksiä maan ensimmäisen naisen roolista. Hän toimi aktiivisesti muun muassa kansallisen terveydenhuoltouudistuksen puolestapuhujana. Kunnianhimoinen uudistusesitys kaatui kuitenkin lopulta republikaanien vastustukseen.

Merkittävän askeleen urallaan Clinton saavutti alkuvuonna 2001, kun hänet valittiin New Yorkin senaattoriksi. Toisen kautensa senaatissa hän aloitti 2006.

Senaatti ei kunnianhimoiselle naiselle riittänyt. Clinton oli jo vuonna 1992 ilmaissut kiinnostutuksensa presidenttiehdokkuutta kohtaan ja ehdolle hän asettui vuonna 2008. Clinton hävisi kuitenkin demokraattien esivaalit niukasti Barack Obamalle.

Ulkoministerinä Barack Obaman hallituksessa Hillary Clinton on toiminut tammikuusta 2009 lähtien.