1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

EHEC-tartunnan saaneet lapset ovat toipumassa

Varmistettuja EHEC-infektioita on kolme, kahta muuta epäillään. Sekä epäillyt että varmistetut tartunnat ovat pienillä lapsilla.

Kotimaan uutiset

Infektion saaneista lapsista yksi joutui Tyksiin tehohoitoon, mutta hänkin on toipumassa. Muut tapaukset ovat lievempiä. Kaksi epäilyä on vielä varmistamatta.

- Todennäköisesti nekin ovat EHEC-infektioita. Molempien oireet viittaavat tartuntaan ja molemmat ovat juoneet tilan maitoa, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalahygienian ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala.

Bakteeri on todennäköisesti peräisin Turun Museokeskuksen Kuralan Kylämäen tilan raakamaidosta. Ensimmäinen tapaus paljastui maanantaina 19.6. Tila suljettiin kävijöiltä tiistaina 26.6. Viive johtui siitä, että varmuutta bakteerin alkuperästä ei heti saatu.

- Yhden tapauksen perusteella ei vielä voi sanoa, mistä tartunta on peräisin. Tila suljettiin yleisöltä vasta, kun muiden tartuntojen yhteydeksi paljastui Kuralan Kylämäen tila. Maidon myynti kuitenkin lopetettiin heti ensimmäisen tartunnan löydyttyä, korostaa vs. tartuntatautien lääkäri Hannele Kallio.

EHEC-bakteeri voi aiheuttaa vaikean suolistotulehduksen ja harvemmin munuaisten vajaatoiminnan. Suomalaisilla todetaan vuosittain 10-30 EHEC-tartuntaa.

Lue seuraavaksi