Tutkija: Clintonin vierailu Suomessa äärettömän tärkeä

Yhdysvaltain asiantuntija ja ulkopolitiikan tutkija pitää Yhdysvaltain ulkoministerin vierailua tärkeänä Suomelle. Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että harva vierailutahti kertoo myös siitä, ettei Suomi ole ollut hankala.

politiikka
Mika Aaltola
Yhdysvaltain ulkoministeri saapui yöllä reilun vuorokauden mittaiselle vierailulle Suomeen. Täällä hän tapaa maan johtoa presidentti Sauli Niinistöstä lähtien. Aamu-tv:n haastattelussa ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoi, että Clinton on pidetty ja arvostettu ulkoministeri.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton saapui Suomeen viime yönä, ja hän tapaa tänään presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Jyrki Kataisen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan.

Aaltola pitää vierailua diplomatian kannalta hyvin merkityksellisenä.

- Kyllä tämänkaltainen vierailu on tärkeä ja tietenkin Suomen sisäpoliittisesti tämä on äärettömän tärkeä, Aaltola sanoi Ylen aamu-tv:n keskustelussa.

- Tämänkaltaista tapahtumaahan on odotettu paljon. Nyt selkeästi Yhdysvallat, meidän kaukainen ystävämme suo meille tietyn armon ja saapuu tänne paikalle. Se nostaa kyllä Suomessa paljon tuntemuksia.

Aaltolan mukaan nyt tunnustellaan sitä, onko ulkopolitiikan linja muuttunut, kun Suomessa on vaihtunut presidentti ja hallitus.

- Sehän (ulkopolitiikan linja) ei Suomessa juurikaan vaihdu, hän jatkaa.

Vierailut harvinaisia

Hillary Clintonin saapuminen Suomeen on harvinainen tapahtuma, sillä Yhdysvaltain ulkoministeri on käynyt Suomessa edellisen kerran viime vuosisadalla. Suomessa vieraili vuonna 1999 tuolloinen ulkoministeri Madeleine Albright.

Aaltola selittää harvaa vierailutahtia sillä, että Suomi ei ole ollut kovin keskeisesti mukana Yhdysvaltain keskeisissä hankkeissa. Suomi ei esimerkiksi osallistunut Libyan operaatioon.

Aaltolan mukaan saattaa olla hyvä merkki, että Yhdysvaltain johto ei käy Suomessa jatkuvasti.

- Toisaalta Suomi ei ole ollut myöskään hankala, Suomi on ollut hajuton ja mauton. Tästä syystä Suomi ei ole juuri näkynyt suurvallan kiireisellä asialistalla, Aaltola sanoo.

- Mutta tietenkin maailmassa vaaditaan nykyään innovaatioita, ja Suomenkin pitäisi ehkä innovoida sellaisia hankkeita, jotka ovat Yhdysvaltain näkökulmasta tärkeitä. Tämähän tuo näkyvyyttä ja kutsuja Valkoiseen taloon, hän jatkaa.

Hän sanoo, että kutsut eivät ole kuitenkaan sinällään tärkeitä, vaan niillä on vain symbolista arvoa.