1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Paljas iho houkuttelee paarmaa

Ihmisverta janoava paarma kiertää väsymättä uhrinsa pään ympärillä. Kasvoissa ja niskassa hyönteistä kiinnostaa paljas iho.

luonto
Paarma sormessa
Creative commons license: by mgjefferies

Veriaterian syömällä paarmanaaraat kasvattavat munatuotantoaan. Paarma pystyy tuottamaan sitä enemmän jälkeläisiä mitä enemmän se saa verta syödäkseen.

Oulun yliopiston hyönteistutkija Marko Mutasen mukaan eri paarmalajit ovat erikoistuneet imemään verta eri nisäkkäistä ja linnuista. On esimerkiksi paarmoja, jotka imevät verta ensisijaisesti isoista eläimistä kuten hirvistä ja naudoista.

- Paarmat kuitenkin pyörivät usein kaikkien lämminveristen olentojen ympärillä lajista huolimatta.

Ihmisen havaitessaan paarma jää usein kiertämään kehää uhrin pään ympärille. Hyönteistutkija Mutanen arvioi, että paarmaa houkuttelee kasvojen paljas iho.

- Lisäksi suurista nisäkkäistä verta imevät paarmat hakeutuvat päähän tai niskaan, koska sieltä eläimet eivät pysty puolustamaan itseään hännällä huiskimalla tai jaloillaan. Veriaterian saa helpoiten ylhäältä.

Paarmat hakeutuvat usein päähän tai niskaan, koska sieltä eläimet eivät pysty puolustamaan itseään hännällä huiskimalla tai jaloillaan.

Marko Mutanen

Osa paarmoista, esimerkiksi sokko- ja sumppupaarma, keskittyy imemään verta nimenomaan ihmisestä.

- Muutkin kuin ihmisestä verta imevät paarmat voivat hyvin tulla ympärille pörräämään. Ne pitävät kovaa meteliä, mutta ovat arkoja. Jos ihminen on rauhallisesti paikallaan, nekin saattavat iskeä.

Lue seuraavaksi