1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinenergia

Pyhäjokikin vaihtoehtona ydinjätteen loppusijoituspaikaksi

Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitteleva Fennovoima kartoittaa parhaillaan ydinjätteittensä mahdollisia loppusijoituspaikkoja. Ympäristövaikutusten arviointiohjelman tulee mukaan puolenkymmentä vaihtoehtoa. Pyhäjokeakaan ei ole tässä vaiheessa suljettu pois sijoituspaikkojen joukosta.

ydinenergia
Havainnekuva Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalasta
Fennovoima

Fennovoima kartoittaa puoltakymmentä kohdetta Pyhäjoen ydinvoimalan käytetyn polttoaineen sijoituspaikaksi. Yhtiö joutuu selvittämään omaakin loppusijoitusvaihtoehtoa, sillä sijoittaminen Fortumin ja TVO:n suunnittelemaan yhteiseen Posivan luolaan Olkiluotoon ei ole edennyt. Fennovoiman selvityksessä on mukana myös Pyhäjoki, sillä ydinvoimaloiden yhteydessä olosuhteet loppusijoittamiselle ovat yleensä hyvät, toteaa Fennovoiman ydintekniikkajohtaja Juhani Hyvärinen.

Ydinvoimalapaikkoja pohditaan tässä yhteydessä.

Juhani Hyvärinen

- Tyypillisesti siihen haetaan paikkoja, joissa on edulliset luonnonolosuhteet tähän tarkoitukseen ja joihin olisi hyvät kuljetusyhteydet. Ydinvoimalapaikkoja pohditaan tässä yhteydessä, kertoo Hyvärinen.

Hyvärinen ei myönnä suoraan, että Pyhäjoki olisi yksi sijoitusvaihtoehdoista, mutta toteaa kuitenkin, että ydinvoimalapaikat ovat suotuisia paikkoja loppusijoitukselle, eikä toisaalta mitään paikkaa Suomessa ei ole vielä suljettu pois.

Pyhäjoen jätteiden sijoitus Olkiluotoon pitkässä kuusessa

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies perusti keväällä työryhmän, johon Fennovoima, Teollisuuden Voima, Fortum ja Posiva saivat kukin kaksi edustajaa. Työryhmä pohtii, onko parempi laajentaa Olkiluodon luolastoa myös Fennovoiman käyttöön vai rakentaa Fennovoiman oma loppusijoituslaitos. Työryhmä luovutti maanantaina väliraporttinsa ministerille ja totesi, että vie vielä vuosikymmeniä, ennen kuin selviää, voidaanko Olkiluotoon sijoittaa edes Fortumin ja TVO:n omat yli 12.000 tonnia käytettyä polttoainetta. Kallioon mahtuvan ydinjätteen määrä tarkentuu vasta vuosikymmenten kuluessa ja kallion laatu selviää tarkemmin loppusijoitustunnelien louhintavaiheessa.

Fennovoima on lähtenyt siitä, että myös Pyhäjoen ydinjätteet voidaan sijoittaa Olkiluotoon. Posiva on kuitenkin kieltäytynyt ottamasta Fennovoiman jätteitä luolastoonsa vedoten tilanpuutteeseen. Työryhmänkin mukaan Olkiluodon luolaston laajentaminen Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan jätteille edellyttäisi poikkeamista Posivan tähänastisista tutkimus- ja toimintaperiaatteista. Hyvärinen ei ole kuitenkaan heittänyt vielä kirvestä kaivoon Posivan luolaston suhteen.

- Työryhmän työ on vasta käynnistynyt ja nyt on kuultu käsitys vain toisesta vaihtoehdosta.Syksyllä riippumattomat asiantuntijat pääsevät pohtimaan vaihtoehtoja, toteaa Hyvärinen.

Fennovoiman on esitettävä vuoteen 2016 mennessä ministeriölle joko ympäristövaikutusten arviointiohjelma omasta loppusijoituslaitoksesta tai sopimus yhteistyöstä muiden ydinvoimayhtiöiden kanssa. Posivan puolestaan odotetaan jättävän loppusijoituslaitoksensa rakentamislupahakemuksen valtioneuvostolle vuoden lopulla. Myös Häkämiehen asettaman työryhmän loppuraportin odotetaan valmistuvan siihen mennessä.

Lue seuraavaksi