1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Axelin 'kruununjalokivet' palasivat kotiin

Tehdaspatruuna Axel Wilhelm Wahrenin mitalit ja kunniamerkit palasivat Forssaan. Puuvillatehtailijan osallistuminen vuoden 1851 maailmannäyttelyyn oli aikanaan ainutlaatuista brändäystä.

Kulttuuri
Naisia kultaisessa mitallissa. Wahrenin kokoelmasta
Forssan museo

Omaiset lahjoittivat keväällä 2012 Forssan museolle Axel Wilhelm Wahrenille (1814-1885) kuuluneita maailmannäyttelymitaleita ja kunniamerkkejä. Lahjoitus on tutkija Kristiina Huttusen mukaan merkittävä.

- Wahrenin mitaleja on kutsuttu aina Forssan kruununjalokiviksi– ne lisäsivät Forssa-yhtiön mainetta ja tuotteiden kysyntää ja merkitsivät, että tuotteiden laatu oli kansainvälisesti arvostettua, kertoo Huttunen.

Maailmannäyttelyistä ja kotimaisista teollisuusnäyttelyistä saadut ansiomitalit rakensivat aikanaan teollisuusyrityksen mainetta. Mitalien saaminen kertoi puuvillakankailla profiloituneen Forssa-yhtiön menestyksestä ylipäänsä.

Ensimmäinen maailmannäyttely

Vuonna 1851 Lontoossa järjestettiin maailman ensimmäinen maailmannäyttely. Siitä lähtien maailmannäyttelyitä alettiin järjestää parin vuoden välein.

Merkitys uusien kaupallisten keksintöjen esilletuomisessa oli suurta: maailmannäyttelyissä esiteltyä uutuuksia ovat olleet mm. hissi, ompelukone ja jäätelöpuikko.

Myös arkkitehtonisia keksintöjä esiteltiin – yksi huomattavimpia lienee vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyyn rakennettu teräsrakenteinen Eiffel-torni.

Axel Wilhelm Wahren, Forssa-yhtiön perustaja ja pitkäaikainen johtaja, osallistui sekä maailmannäyttelyihin että kansallisiin teollisuus- ja maatalousnäyttelyihin innokkaasti. Ensimmäiseen maailmannäyttelyyn osallistui Suomesta Wahrenin lisäksi vain Tampereen Frenckellin tehdas.

Nähtävillä koko kesän

Forssan Tekstiilimuseo Tyykissä on esillä Wahrenille kuuluneita mitaleita ja kunniamerkkejä koko kesän.

Mitalien ohella esillä myös ovat Wahrenille henkilökohtaisesti myönnetyt arvomerkit, vuonna 1883 myönnetty Suomen Suurruhtinaskunnan ritarimerkki sekä Ruotsin kuningaskunnan Pohjantähden ritarikunnan ritarimerkki.

Tehdaskylän perustaja

Kirnuava nainen mitalissa
Forssan museo

Tukholmalaissyntyinen Axel Wilhelm Wahren muutti Suomeen Jokioisten Verkatehtaan vuokraajaksi 1830-luvulla. Perustamalla Loimijoen Kuhalankosken partaalle kehruulaitoksen (1849) ja sen lähistölle puuvillankutomon (1855) Wahren tuli samalla perustaneeksi tehdaskylän, josta kasvoi pikkuhiljaa Forssa.

Mitalikokoelmassa on mukana myös maatalousnäyttelyistä saatuja ansiomerkkejä ja muistomitaleja niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Wahren harjoitti Forssassa ja sen lähiympäristössä sijaitsevissa kartanoissa innovatiivista maataloutta ja karjankasvatusta.

Jo vuonna 1862 Forssa-yhtiön tuotteet osallistuivat Ruotsin kymmenenteen maatalous- ja teollisuusnäyttelyyn Carlstadissa tullen palkituksi ansiomitalilla.

A.W. Wahrenin kuoltua mitalit siirtyivät hänen tyttärelleen rouva Sidonia Stålströmille ja myöhemmin rouva Sidonia Stålströmin jälkeläisille, joiden kautta ne ovat vuosien jälkeen päätyneet Forssan museon haltuun.