Kemijoki pettyi Sierilä -päätökseen

Vaasan hallinto-oikeuden päätös kumota Sierilän voimalaitoksen rakennuslupa tuli täytenä yllätyksenä ja pettymyksenä Kemijoki-yhtiölle. Yhtiö kuitenkin uskoo vielä rakentavansa Sierilän voimalaitoksen.

Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Aimo Takala Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Kemijoki-yhtiön toimitusjohtaja Aimo Takala ei vielä tänään osannut sanoa, valittaako jokiyhtiö päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Olemme saaneet tämän päätöksen tänä aamuna luettavaksi ja se on parhaillaan meillä käsittelyssä ja harkitsemme nyt näinä lähipäivinä mitä me teemme. Tällä hetkellä ei ole mitään päätöksiä, miten tässä edetään.

Takala uskoo Sierilän nousevan vielä.

- Varmasti prosessi jotenkin etenee, ei tämä sitä merkitse, että Sierilä haudattaisi. Miten tästä edetään, siitä meillä ei ole päätöksiä, Takala sanoo.

Yksi hallinto-oikeuden peruste oli se, että Kemijoki-yhtiö ei ole tehnyt tarvittavia poikkeuslupahakemuksia esimerkiksi uhanalaisen perhoslajin, apilakirjokääriäisen hävittämiseksi.

Kemijoki Oy ei ollut hakenut luonnonsuojelulain vaatimia poikkeuslupia. Aimo Takalan mukaan yhtiölle oli yllätys, että  eri hallinnonalojen luvat ketjutetaan tällä tavalla.

- Käytäntö on ollut sellainen, että nämä menevät omia polkujaan eikä niitä ole ketjutettu. Nyt prosessia pitkitetään sillä, että pitää olla valmiina poikkeuslupia.

Suomessa vain Sierilässä esiintyvälle alppikirjokääriäiselle on etsitty uusia elinoloja ja mahdollisuuksia yhdessä Ely-keskuksen kanssa. Perhosta on koitettu muun muassa siirtoistuttaa.

Takala hämmästelee sitä, että nimenomaan perhonen on liehutellut rakennuslupahakemuksen suurimmaksi esteeksi.

- Nämä prosessit ovat vielä kesken, eikä ole ollut edes täyttä varmuutta, tarvitaanko poikkeuslupaa, Aimo Takala kertoo.

Jokiyhtiö uskoo Sierilän nousevan

Kemijoki Oy uskoo vielä rakentavansa Sierilän.

- Suomessa tarvitaan vesivoimaa tulevaisuudessa välttämättä ja sen takia minä uskon, että se nousee, Aimo Takala sanoo.

Vaasan hallinto-oikeuden päätös kumota rakennuslupa viivästyttää Sierilän rakentamista mahdollisesti usealla vuodella. Alun perin Kemijoen viimeiseksi suunniteltua voimalaitosta piti alkaa rakentaa tänä vuonna.

Kemijoki -yhtiölle oli suuri yllätys se, että jo rakennetun Kemijoen lupaprosessi kulkee eri periaatteella kuin esimerkiksi Kitistä rakennettaessa.

- Kieltämättä tämä on yllätys, kun on kysymys rakennetusta joesta ja siinä on molemmin puolin voimalaitokset, Takala toteaa.

Rakennetun Kemijoen viimeinen porras, Sierilä, olisi jokiyhtiölle iso työmaa ja valmistuessaan tuotto.

- Sierilä tuottaisi sähköä 35 000 perheen vuosittaisen käyttötarpeen verran. Rovaniemen kaupungille Sierilä tuottaisi kiinteistöveroa noin miljoona euroa vuodessa, kertoo Takala Sierilän hyviä puolia.