1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vapaaehtoiset narrit ja ritarit takaavat keskiaikaelämyksen

Keskiaikainen markkinakansa valtaa taas Turun Vanhan Suurtorin torstaina. Moni markkinoilla esiintyvä ja asiakkaita palveleva on vapaaehtoinen.

kulttuuri
Keskiaikaiset markkinat Turussa.
YLE / Rami Kolehmainen

Keskiaikaisia markkinoita ei olisi mahdollista järjestää nykyisessä mittakaavassa ilman vapaaehtoisia avustajia. Vapaaehtoisten kädenjäljet näkyvät markkinoilla lähes kaikessa, kertoo tapahtuman tuottaja Sami Skantsi.

- Vapaaehtoisia tarvitaan monenlaisiin työtehtäviin. Esimerkiksi asiakaspalveluun, Lasten Puhdepihalle leikittäjiksi, lavastukseen, tarpeistoon ja puvustukseen. On niin monia osa-alueita tapahtumassa, mitä ei voisi järjestää ilman vapaaehtoisvoimia.

Vapaaehtoisia on tänä vuonna Keskiaikaisilla markkinoilla kaiken kaikkiaan yli sata. Mukaan lasketaan tietysti myös vapaaehtoiset näyttelijät.

- Näytelmissä mukana olevat vapaaehtoiset ovat isoin osa tapahtumaa, heitä on yhteensä 85, Skantsi ynnää.

Vapaaehtoiseksi markkinoille haluavia on ollut tammikuusta alkaen. Kaikkiin tehtäviin saa perehdytyksen Keskiaikaisten markkinoiden henkilökunnalta, joten talkootyössä on myös mahdollisuus oppia uutta, Skantsi sanoo.

- Kaikki halukkaat ovat päässeet mukaan. Hakijoilta edellytämme ainoastaan reipasta mieltä ja innokasta asennetta.

Mukana tuottamassa elämyksiä

Piia Vuorinen on vapaaehtoisena markkinoilla nyt ensimmäistä kertaa, mutta ensimmäinen kerta Keskiaikaisten markkinoiden parissa tämä ei kuitenkaan ole. Viime vuonna hän oli mukana tuotantotiimissä tuottamassa markkinoita.

- Viime vuonna olin paljossa mukana, sillä suurtapahtuman tuotannossa riittää paljon valmisteltavaa ja toteutettavaa. Tänä vuonna autoin markkinoiden pystytyksessä, ja markkinoiden aikaan infoan markkinakansaa tapahtuman infokojussa ja myyn siinä samalla turnajaislippuja ja tapahtuman myyntituotteita, Vuorinen kertoo.

Vapaaehtoisena markkinoilla työskentelystä jää käteen muutakin, kuin vain hyvä mieli.

- On mukava olla tuottamassa kaupunkilaisille ja matkailijoille elämyksiä, siitä nautin. Tapahtuman henki on ainutlaatuinen, ikään kuin sadantuhannen kävijän, vapaaehtoisten, näyttelijöiden ja tuotantoporukan yhteinen markkinanäytelmä, Vuorinen kuvailee.

Osaltaan vapaaehtoiset voivat pitää huolen, että Keskiaikaiset markkinat nähdään jatkossakin Turun Vanhalla Suurtorilla.

- Kai sitä omalla pienellä panoksellaan haluaa varmistaa, että tällainen vetovoimainen ja hieno markkinatapahtuma saadaan järjestettyä. Sillä onhan se niin, että ilman vapaaehtoisia tällaisia suurtapahtumia olisi paljon hankalampi toteuttaa, Vuorinen sanoo.

Lue seuraavaksi