Patu Patasesta tuli vahingossa tauluvaras

Helsingin Sanomat kirjoitti kesäkuun alussa, miten Katajanokan ala-asteen oppilaiden tekemät taulut oli varastettu purkutyömaa-aidasta. Väärinkäsitysten vuoksi asialla oli haminalainen Patu Patanen.

Kotimaa
Patu Patanen koululaisten maalaaman taulun vieressä
Maija Tuunila / Yle

Haminalainen Patu Patanen oli alkukesästä puolitoista kuukautta Helsingissä Hyöky-laivansa kanssa ns. Guggenheimin laiturissa. Vieressä purettiin Katajanokan kanavatermilnaalia ja sen ympärille oli pystytetty aita. Aitaan oli kiinnitetty Katajanokan ala-asteen oppilaiden maalaamia tauluja.

Patu ihasteli tauluja ja kysyi onko mahdollista saada mukaan muutama taulu. Satamatarkastaja lupasi selvittää asiaa, mutta lähtiessään lomalle asia jäi sikseen. Päivänä eräänä purkuliikkeen edustaja tuli kysymään Patulta, mitkä taulut tämä halusi. Patu merkkasi taulut ja pian Hyökyn viereen ilmestyi kasa tauluja, jotka Patu nosti laivaan.

Seuraavana päivänä Patu Patanen luki Helsingin Sanomista, että oppilaiden tauluja oli varastettu aidasta. Patu tajusi, että kyseiset taulut löytyvät häneltä.

- Perkele, että otti sydämestä. Ajattelin, että joutuuko tässä vanhoilla päivillään taidevarkaudesta linnaan. Palautimme taulut heti, paitsi yhden jätin itselleni. Enhän minä nyt ihan täysin rehellinen mies ole, hekottelee Patu Patanen.

Heti episodin jälkeen Patu soitti koulun rehtorille ja selitti mitä oli tapahtunut.

Perkele, että otti sydämestä. Ajattelin, että joutuuko tässä vanhoilla päivillään taidevarkaudesta linnaan.

Patu Patanen

- Väärinkäsitystähän tämä kaikki oli. Rehtori ymmärsi jutun nauraen ja nyt on kaikki hyvin.

Patu ja rehtori tekivät sopimuksen, että kun Patu syksyllä menee Helsinkiin silakkamarkkinoille, hän kutsuu koulun oppilaat vieraaksi Hyökylle.

- Annan vastineeksi kuvan Hyökystä ja oppilaat saavat signeerata minun saamani taulun. Taulun arvohan nousee heti, kun se signeerataan, nauraa Patu.

- Tämä onkin Guggenheimin kuuluisin taulu!

Hyökyn 100-vuotisjuhlinta jatkuu

Patu Patanen on entisen majakkalaiva Hyökyn isäntä. Hyökyn kotisatama on Haminan Tervasaaressa, jossa alus toimii museo- ja ravintolalaivana. Myös Kotkan Meripäivillä ja Helsingin silakkamarkkinoilla Hyöky ja Patu ovat tuttu näky.

Hyöky viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlia ja juhlinta aloitettiin vuoden vaihteessa Helsingissä.

- Meillä oli ilotulitus laivalla ja Tarjakin taisi sitä seurata. Sen verran kovasti linnan verhot heiluivat.

Heinä-elokuun vaihteessa pidettävän Hamina Tattoon aikaan Hyökyä juhlitaan Haminassa.

- Saulille on kutsu käynyt, toivottavasti hän tulee paikalle.

Tattooseen mennessä Patu Patanen avaa Haminan Tervasaaressa Hyökyn kupeessa myös kaksi kahvilaa. Toinen remontoidaan vanhaan tullikamariin, jonka seinää "varastettu" taulu koristaa. Pienempi rakennus muuntuu merimieskapakaksi.

- Ai että mitä oikeassa merimieskapakassa pitää olla? No tietysti viinaa ja tuhmia tyttöjä!