Sadeasu valitaan tilanteen mukaan

Asun valinnassa tärkeintä on sen käyttötarkoitus. Kaikkein pitävimmissä takeissa on teipatut saumat.

Kuva: YLE / Mari Latva-Karjanmaa

Markkinoilla on tarjolla monenlaisia sadeasuja, joiden laadussa ja hinnoissa voi olla suuriakin eroja. Suosituin asuste sadesäällä muutaman tunnin ulkoiluun on kertakäyttösadetakki, joka pitää vettä kohtuullisesti, eikä maksa muutamaa euroa enempää. Kertakäyttöinen takki ei kuitenkaan kestä välttämättä montaa käyttökertaa. Pidempiaikaiseen käyttöön myyjä Reetta Piipari valitsisi itse Gore-Tex –takin.

- Kyllähän se näkyy hinnassa, mutta Gore-Tex kuitenkin hengittää paremmin, kuin nämä muut sadeasut, Piipari toteaa.

Piiparin mukaan perinteinen Rukka -sadetakki on käyttökelpoinen jos ei tarvitse liikkua paljon, eikä pitää siitä paria tuntia pidempään päällä. Muussa tapauksessa kannattaa valita jokin hengittävämpi materiaali.

Saumat ovat yleensä sadeasujen heikoin osa, joista vesi tulee helpoiten läpi. Parhaiten vettä pitävät sellaiset sadeasut, joiden saumat on teipattu. Sadeasujen kestävyyttä mitataan valmistusvaiheessa vedenpaineella.

- Takeista löytyy kyllä merkinnät siitä, ovatko saumat teipattu ja kuinka paljon vettä takit kestävät. Ainakin ne asiat kannattaa ostotilanteessa tarkistaa, Piipari opastaa.

Kelvottomiakin sadeasuja saattaa markkinoilta löytyä. Sadeasu on Piiparin mukaan valittava käyttötarkoituksen mukaan, esimerkiksi minkä tahansa sadetakin kanssa ei kannata lähteä juoksulenkille. Vaikkapa purjehtimiseen tai moottoripyöräilyyn kannattaa etsiä sadeasua alan liikkeistä.