1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Kaasukellosta kuoriutuu palvelinkeskus

Helsingin Suvilahteen suunnitellaan uutta palvelinkeskusta. Teräksisen kaasukellon uumeniin mahtuisi palvelimia eri kerroksiin lähes 5000 neliömetriä. Helsingin valttikortteja kilpailussa operaattoreista ovat muun muassa toimiva kaukojäähdytysverkko sekä luotettava sähkönsyöttö.

tekniikka
Suvilahden teräksisen kaasukellon remontti alkaa syksyllä.
Yle

Tyhjillään olleet kaasukellot ovat ränsistyneet toimettomina Suvilahdessa jo vuosikausia. Tiilikuorinen kaasukello on varattu jo kulttuurikäyttöön. Teräksinen kaasukello sen sijaan on ongelmallinen sen käytännöllisyyden kannalta. Helsingin Energian projektipäällikkö Juha Sipilän mukaan ikkunattomalle ja ränsistyneelle tilalle haetaan nyt käyttöä palvelinkeskuksen suunnalta.

- On ryhdytty etsimään sellaisia tiloja joiden alkuperäinen käyttötarkoitus on poistunut ja mitä voitaisiin ottaa tähän käyttöön. Tästä yhtenä esimerkkinä on tämä käytöstä poistunut teräksinen kaasukello.

Helsingin etuna kaukojäähdytys ja sähkönsyöttö

Palvelinkeskusta suunniteltaessa täytyy huomioida monta seikkaa. Serverit eivät saa käydä liian kuumina, virtaa tarvitaan paljon ja ulkoapäin ei saisi nähdä sisään.

- Suvilahden ja Sörnäisten lähellä meillä on sähköasema. Niistä saadaan siirrettyä luotettavasti sähköä. Tien toisella puolella on Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitos mistä saadaan kymmeniä megawatteja jäähdytystehoa.

Meille on tullut kyselyjä kaukojäähdytetyistä tietokonesalitiloista.

Juha Sipilä

Tiettävästi esimerkiksi Google on ollut tiloista kiinnostunut.

- Meille on tullut kyselyjä kaukojäähdytetyistä tietokonesalitiloista, Sipilä kertoo salamyhkäisesti.

Hän ei kuitenkaan suostu nimeämään mitään yhtä asiakasta vaan toteaa, että mikä tahansa hyvämaineinen yritys on tervetullut Suvilahteen.

Remontti edessä - kustannukset kompastuskivenä

Kaasukellovanhusta täytyy kuitenkin remontoida ennen kuin tiloja päästään kunnolla markkinoimaan operaattoreille. Viime talvena romahtanut katto vaatii korjausta ja maaperä tarkempaa tutkimusta.

- Sortuneiden rakenteiden purkutöiden jälkeen päästään ottamaan näytteitä tuolta sisältä. Siten selviää, että minkälaisia puhdistustöitä se edellyttäisi, Sipilä jatkaa.

Puhdistustöiden yhteydessä selvitetään millaisilla perustuksilla kello makaa. Epäselvää on, onko kaasukello paalutettu puulla, teräksellä vai betonilla.

- Emme tiedä tarkasti, että onko tuolla puupaalut, teräspaalut tai betonipaalut. Teräsbetonipaalut tuo lisäkustannuksia, koska silloin meidän pitää käyttää porausmenetelmää, jotta saamme uudet paalut tehdyksi.

Meidän näkökulmasta tälle kaasukellolle pitäisi löytää käyttö.

Stuba Nikula

Kultturiväellä ei nokan koputtamista

Suvilahden Kaapelin toimitusjohtaja Stuba Nikulan mielestä palvelinkeskus sopisi suojeltuun kaasukelloon mainiosti.

- Meidän näkökulmasta tälle kaasukellolle pitäisi löytää käyttö. Sille ei helposti löydy sellaista käyttöä, joka vielä maksaisi sen kunnostuksen. Tässä on kyseessä toiminta, joka ei meitä millään tavalla palvele, mutta ei se kyllä haittaakaan.

Lue seuraavaksi