Muistatko Intian temppeliaarteen? Arvo yhä pimennossa

Vuosi sitten paljastuneet rikkaudet ovat maailman arvokkaimpia, mutta tarkkaa arviota ei ole tehty. Kulta-, timantti- ja antiikkiaarteiden arviointi kestää vielä vähintäänkin kuukausia.

Ulkomaat

Viime kesänä löytynyt Intian temppeliaarre on edelleen ilman hinta-arviota, kirjoittaa englanninkielinen verkkolehti OneIndia. Sen mukaan arviointi on jäissä jokseenkin turhauttavasta varastointisyystä.

Keralan osavaltion pääkaupungissa Thiruvananthapuramissa sijaitsevasta temppelistä paljastui mittaamattomia aarteita, kun sen holveja avattiin ensimmäistä kertaa sitten 1872 jälkeen. Holveihin oli kätketty kultaisia jumalpatsaita ja ihmishahmoja, säkeittäin kultakolikoita sekä jalokiviä. Yksi kuudesta holvista on vielä avaamatta.

Koko omaisuuden arviointiin ryhdyttiin OneIndian mukaan helmikuussa. Neljä kuukautta myöhemmin hanke on edelleen pahasti kesken.

Verkkolehti kertoo syyksi uskomattoman kiistan: Inventaario on Korkeimman oikeuden paneelin mukaan kuvattava videokameralla ja tallennettava CD-levylle. Paneelin jäsenet ovat erimielisiä siitä, pitääkö levyä säilyttää temppelissä vai pankkilokerossa.

Päätöstä ja arvioinnin jatkumista odotetaan pikaisesti. Varovaisissa arvioissa on puhuttu miljardeista euroista.

Aiemmin paikalliset papit vastustivat itse videokuvaamista kirouksen varjolla. Temppelin palvojat uskovat myös, että viimeisen suljetun holvin voi avata vain jumala.

Oikeus on antanut arvioinnille kaikkiaan vuoden aikaa. Aika loppuu kesken, epäilee paneelin johtaja Indian Broadcasting Network -kanavan haastattelussa.

Televisiokanavan mukaan myös vartiointi on viranomaisille päänvaiva. Temppeliin on viisi ovea, joille määrättiin kulunvalvonta aarteen löydyttyä.