1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Google julkisti oman Nexus-tablettinsa

Google esitteli oman tablettinsa keskiviikkona San Franciscossa. Yhtiö kauppasi tapahtumassa myös futuristisia, nettiyhteyden omaavia silmälaseja.

Talous
Googlen tuotekehitysjohtaja Hugo Barra esittelee Nexus-tablettia.
AFP / Lehtikuva

Google julkisti oman Nexus-tablettinsa eilen keskiviikkona kehittäjätapahtumassa San Franciscossa.

Tabletissa on uusimman sukupolven Android-käyttöjärjestelmä, ja laite on taiwanilaisen Asuksen valmistama.

Tabletin pituus on 17,5 senttiä eli saman verran kuin Amazon.comin Kindle Fire-laitteella. Applen suosittu iPad taas on kooltaan reilusti suurempi, 25 senttiä.

Googlen tabletin toimitukset alkavat heinäkuun puolivälissä. Laitteen hinnat lähtevät 199 dollarista eli 160 eurosta. Hinta on sama kuin Kindle Firellä. Applen iPadin lähtöhinta taas on selvästi korkeampi, 499 dollaria.

Nexus-tablettia voi aluksi tilata Yhdysvalloista, Kanadasta, Britanniasta ja Australiasta. Laite on suunniteltu erityisesti Google Play-nettikauppaa silmällä pitäen. Googlen oma nettikauppa myy elokuvia, pelejä, kirjoja ja sovelluksia.

Kilpailu on viime aikoina kiristynyt tablettimarkkinoilla. Viime viikolla myös Microsoft julkisti oman tablettinsa, Surfacen, jonka on tarkoitus kilpailla suoraan iPadin kanssa.

Nettilasit työn alla

Google valmistaa parhaillaan prototyyppiä futuristisista, nettiyhteyden omaavista silmälaseista. Lasien hinta on 1 500 dollaria. Niitä myydään ainoastaan Googlen vuotuiseen ohjelmistokehittäjien konferenssiin osallistuville. Laitteet toimitetaan alkuvuodesta 2013, eikä niitä voi ostaa konferenssin ulkopuolella.

Googlen perustajajäsen Serget Brin toivoo lasien tulevan kuluttajien ostettavaksi vajaa vuoden tätä myöhemmin, talouslehti Financial Times kertoo.

Lasien avulla voi esimerkiksi jutella ystävien kanssa videokeskustelussa, ottaa kuvan tai tehdä vaikkapa nettiostoksia kävellessään.

Google on kehittänyt laseja kaksi ja puoli vuotta. Niiden käyttäjä voi lähettää ja vastaanottaa ääntä ja kuvaa laseihin asennettujen anturien, mikrofonien, kamerojen ja langattomien yhteyksien avulla.

Lasiprojektia pidetään Googlen yrityksenä muuttaa tapaa, jolla ihmiset käyttävät teknologiaa. Näin se haluaa kilpailla Applen ja sen tekemien edistysten kanssa.

- Laseilla voisi hoitaa noin 80 prosenttia asioista, joita ihmiset tekevät älypuhelimellaan. Näin käyttäjistä tulisi vähemmän laitteidensa orjia, Brin kuvaili FT:n mukaan.

Lähteet: AP,AFP