"Raakamaito on riskielintarvike"

Elintarviketurvallisuuden asiantuntija muistuttaa, että käsittelemätöntä lähiruokaakin pitää voida valvoa. Esimerkiksi Hollannissa raakamaitoa ei suositella nautittavaksi ilman kuumennusta.

Kotimaa
Lehmiä syömässä heinää navetassa.
Yle

Kuumentamaton raakamaito voi asiantuntijoiden mukaan olla terveysriski. Maidossa saattaa esiintyä useita suolistoinfektioita aiheuttavia bakteereja, jotka voivat olla vaarallisia etenkin lapsille, vanhuksille, raskaana oleville naisille sekä pitkäaikaissairaille.

Varsinais-Suomessa pikkulasten epäillään saaneen vakavan EHEC-infektion heidän juotuaan maatilalta ostettua pastöroimatonta maitoa.

Pirkkalan seudun ympäristöterveyspäällikkö Outi Lepistö kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana raakamaidon käsittelyssä.

- Raakamaito on riskielintarvike, se pitäisi aina muistaa. Kuumentamattomana se sisältää useita ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereja, jotka esiintyvät normaalisti eläinten ympäristössä.

Raakamaito on riskielintarvike, se pitäisi aina muistaa.

Outi Lepistö

- Sen lisäksi on taudinaiheuttajia, jotka voivat aiheuttaa riskiryhmille vakavia infektioita. Näitä ovat EHEC, listeria, salmonella ja kampylobakteeri, Lepistö sanoo.

EHEC on kolibakteereista vaarallisin.

- Se aiheuttaa vakavan infektion, johon liittyy veristä ripulia. Noin 10 prosenttia sairastuneista saa lisäksi munuaisia vaurioittavan syndrooman, joka voi olla hengenvaarallinen, Outi Lepistö sanoo.

Lähiruokaakin pitää valvoa

Raaka- eli tinkimaidon suosio on kasvanut lähiruokabuumin myötä.

- Kuten kaikkien elintarvikkeiden, senkin turvallisuuteen voi itse vaikuttaa esimerkiksi kuumennuksella 60-70 asteeseen. Riskiryhmien osalta kannattaa tosin pohtia, kannattaako raakamaitoa tarjota ollenkaan. Terveelle aikuiselle riski ei ole kovin suuri, ympäristöterveyspäällikkö Outi Lepistö sanoo.

Lepistö muistuttaa, että Suomen tämänhetkinen erittäin hyvä elintarviketurvallisuus ja hygieniatilanne on kymmenien vuosien tutkimustyön ja valvonnan tulos.

- Se ei valitettavasti ylläpidä itseään. Tarvitaan sekä valvontaa, rajoituksia että tutkimuksia. Tällaisen ympäristön sisällä voidaan kyllä sitten nauttia lähiruokaa ja vähemmän käsiteltyjä elintarvikkeita.

Lisäaineiden riskejä liioitellaan

Lähiruoan kannattajat ovat usein sitä mieltä, että pitkälle muokattuun teolliseen ruokaan liittyy yhtä lailla riskejä.

- Esimerkiksi lisäaineiden pitkäaikaisvaikutukset ovat riskeiltään hyvin paljon pienempiä, eivätkä ehdi välttämättä edes vaikuttaa yhden ihmisen elinaikana. Esimerkiksi EHEC sen sijaan voi sairastuttaa parissa päivässä ja aiheuttaa jopa kuolemaan johtavan infektion, Outi Lepistö muistuttaa.

- Hollannissa raakamaitoa myytäessä mukana on merkintä, joka siirtää vastuuta kuluttajalle. Ohjeena on lisäksi, että sitä pitäisi nauttia vasta kuumentamisen jälkeen.

Moni pitää Suomen tarkkaa elintarvikevalvontaa jo hysteerisen varovaisena.

- Kyllä tiukkaa valvontaa tarvitaan. Se suojelee nimenomaan riskiryhmiä, kuten vaikkapa lapsia, Outi Lepistö sanoo.