1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Löytötavaroita hampaista painepesuriin

Poliisin löytötavaratoimisto on melkoinen "aarreaitta". Erityisesti kesäaikaan sen hyllyiltä löytyy koko elämän kirjo tietokoneesta tekohampaisiin.

ilmiöt
Sukkia, hanskoja ja tossuja pöydällä.
YLE / Kia-Frega Prepula

Ihmiset kadottavat tavaroitaan usein. Monesti hukassa ovat esimerkiksi ne tärkeimmät eli avaimet, lompakko tai kännykkä. Osa tavaroista löytyy, mutta osa taas päätyy poliisin löytötavaratoimistoon tai löytöpaikan henkilökunnan haltuun.

Julkisesta kulkuneuvosta, rautatie- tai linja-autoasemalta tai muulta liikennepaikalta talteen otettu löytötavara on niin sanottu laitoslöytö. Se on luovutettava löytöpaikan henkilökunnalle tai sen löytötavaratoimistoon. Laitoslöytö on myös sairaaloista, työpaikoilta, toimistoista, oppilaitoksista, teattereista, urheiluhalleista tai vastaavasta paikasta löytynyt tavara. Jos omistaja ei nouda laitoslöytöä kahden viikon kuluessa, niin se toimitetaan edelleen poliisille.

Jos omistaja ei nouda omaisuuttaan poliisilta kolmen kuukauden kuluttua, se siirtyy valtiolle tai löytötavaraa säilyttäneen löytötavaratoimiston pitäjälle ja tätä kautta usein myös poliisien järjestämiin huutokauppoihin, joita on yleensä pari kertaa vuodessa.

Monenlaista tavaraa

Poliisilaitoksen löytötavaratoimistoon saapuu talteen otettuja tavaroita laidasta laitaan. Esimerkiksi Vaasan poliisilaitoksen hyllystä löytyy tällä hetkellä painepesuri, tyttöjen kolmipyörä, kypärä, kainalosauvat, sorkkarauta, laukkuja, sormuksia, kännyköitä ja lompakoita. Hyllyjä on pitänyt tyhjätä viimeksi toukokuussa järjestetyssä huutokaupassa.

- Ehkä luullaan että ihmiset ei viitsi tuoda meille löytöjä, mutta kyllä näitä rehellisiä löytäjiä on paljon. Kyllä tänne tuodaan tavaraa ja varsinkin kesä on vilkasta aikaa, kertoo löytötavaratoimiston vastaava Ann-Louise Olen.

Lue seuraavaksi