Hyppää sisältöön

Tuomari määritteli Dotcomin ratsian luvat laittomiksi

Perustelut tiedostonjakosivusto Megauploadin omistajan kartanon ratsiaan puuttuivat luvista. Myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n toiminta todettiin laittomaksi.

Kim Dotcom poistumassa oikeudenkäynnistä Aucklandissa helmikuussa 2012. Kuva: David Rowland / EPA

Uuden-Seelannin korkeimman oikeuden tuomari on määritellyt tiedostonjakosivusto Megauploadin omistajan Kim Dotcomin kartanon ratsian kotietsintäluvat laittomiksi. Lisäksi Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tekemät tiedostojen kopioinnit Dotcomin tietokoneilta ja niiden ulkomaille lähettäminen oli laitonta.

Poliisi teki ratsian internetpiratismista ja rahanpesusta syytetyn Dotcomin kartanoon lähellä Aucklandia tammikuussa. Operaatioon osallistui 70 poliisia. Tämän jälkeen viranomaiset kopioivat tiedostoja takavarikoiduilta koneilta ja lähettivät ne Yhdysvaltoihin.

Korkeimman oikeuden tuomari Helen Winkelmann totesi tänään, että ratsian etsintäluvat olivat yleisiä eikä niistä käynyt ilmi mihin rikokseen ne liittyivät. Täten ne olivat mitättömiä.

Tuomari Winkelmannin linjaukset eivät vielä vaikuta Dotcomia vastaan käytävään oikeusprosessiin. Winkelmann kuitenkin totesi, että ensi viikolla hän harkitsee joidenkin takavarikoitujen materiaalien palauttamista Dotcomille.

Uuden-Seelannin poliisi on ilmoittanut keskustelevansa päätöksestä maan oikeusviraston kanssa.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Dotcom on kumppaneineen jakanut sivustollaan miljoonia laittomia latauksia. Jakamisen vuoksi musiikin- ja elokuvien tekijöiden lasketaan menettäneen puoli miljardia dollaria tekijänoikeuskorvauksia. Toimiessaan Megaupload oli yksi maailman suosituimmista sivustoista.

Dotcom on tällä hetkellä vapaana takuita vastaan. Häntä uhkaa luovuttaminen Yhdysvaltoihin. Hän on alusta asti kiistänyt syyllisyytensä.