1. yle.fi
  2. Uutiset

Vieskerin Valo tähtää Kuninkuusraveihin

8-vuotias ori asustelee Kouvolan Pilkanmaalla Pertti Niverin ravitallissa. Hevonen on valmentajan mukaan tempperamenttinen ja kovaluonteinen. Ennen kuninkuusraveja parivaljakon pitäisi antaa vielä muutama kova esitys.

raviurheilu
Kuninkuusravit 2009 Lappeenranta
YLE

Kouvolan Pilkanmaalla Vieskerin Valo rouskuttelee tallissa rauhallisesti heinää. Ravikuningas Vieskerin jälkeläinen, 8-vuotias ori on Pertti Niverin valmennuksessa ja tähtäimessä ovat kesän kuninkuusravit Mikkelissä. Mikkelin ravit olisivat Vieskerin Valolle ensimmäiset Kuninkuusravit, mutta vielä on edessä muutama koitos ennen lopullista valintaa.

- Valintakriteerit Kuninkuusraveihin ovat aika tiukat. Monen halukkaan joukosta kisaan seulotaan 12 parasta oria, Niveri kertoo

Pertti Niveri taluttaa Vieskerin Valon tallin käytävälle. Hän nostelee hevosen jalkoja ja tarkistaa kenkien kunnon. Illalla on edessa Vermon ravit. Ravihevosen valmistautuminen kisaan on tarkkaa. Kilpailupäivänä hevonen pestään, harjataan ja sen kengitys tarkistetaan. Ennen matkaan lähtöä hevosen jalat kääritään ja sille laitetaan loimi.

- Hevoset aavistavat tietyistä rutiineista, että tänään on ravipäivä, Niveri sanoo.

- On huono merkki jos hevonen jännittää raveihin lähtöä, sillä siihen kuluu paljon energiaa. Onneksi Vieskerin Valo pysyy rauhallisena myös ravipäivinä.

Pertti Niverillä on tallissaan parikymmentä ravihevosta. Hänen mukaansa hyvällä ravihevosella runko ja jalka-asennot ovat kunnossa.

Varsinkin tammoja joutuu joskus lohduttamaan huonosti menneen kisan jälkeen parikin päivää.

Pertti Niveri

- Olen tässä vuosien varrella käynyt paljon hevosia läpi, joten sieltä tulee sellainen näppituntuma, jolla tunnistan heti hyvän hevosen.

Luonne on yksi hevosen tärkeimmistä ominaisuuksista.

- Jos hevonen on laiskanlainen tai veltto, se luovuttaa helposti loppusuoran taistelussa. Vähän kuin suomalaiset yleisurheilijat joskus, Niveri naurahtaa.

- Vieskerin Valolla on paljon tempperamenttia ja sillä on kova luonne. Odotan siltä tulevaisuudessa paljon. Ravurin kehityskäyrä on osoittanut koko ajan ylöspäin.

Pertti Niverin mukaan ravihevoset nauttivat kilpailemisesta ja kilpailuvietti näkyy jo harjoituskentällä. Jotkut ravurit saattavat masentua häviöistä ja varsinkin tammoja joutuu joskus lohduttamaan huonosti menneen kisan jälkeen parikin päivää.

Lue seuraavaksi