Mies - eikö kuorolaulu nappaa?

Suomessa on eletty kuorobuumia ja laulubuumia, kun television viihdeohjelmat ovat nostattaneet innostusta. Jostain syystä tämä noste ei ole konkretisoitunut niin, että mieskuoroihin olisi valtava tunku. Päin vastoin. Varsinkaan nuoria miehiä ei näy eikä kuulu.

kulttuuri
Kuvassa Lauluveikot 24.3.2012 Kuorokahakassa Pietarsaaren Laulujaakkoja vastaan johtajanaan Mari Sillanpää
Antti Leskelä

Kokkolalainen perinteikäs mieskuoro Lauluveikot on pitkään etsinyt riveihinsä täydennystä. Nuoria ääniä kaivattaisiin mukaan kipeästi. Lehti-ilmoitukset ja koelaulutilaisuudet ovat tulleet ja menneet jokseenkin tuloksettomina.

Nuorekkuus innosti

Tänä keväänä kaikki muuttui. Nyt ilmoitusten johdosta tuli useita yhteydenottoja.

Kunnia kuuluu Back to the sixties - teemalle, johon nyt haetaan toteuttajia. Kuoronjohtaja Mari Sillanpää tulkitsee kokemukset niin, että mieskuorolaululla on vanhahtava kaiku, eikä sellainen meno kiinnosta nuoria miehiä.

Kokkolalaiskuoro järjesti keväällä pietarsaarelaiskuoro Laulujaakkojen kanssa reippaan yhteisproduktion, Kuorokahakan, jolla haluttiin omalta osaltaan uudistaa kuorojen imagoa.

Pietarsaarelaisen Laulujaakkojen taiteellinen johtaja Vuokko Korva miettii, että mieskuorot laulavat perinteisesti esimerkiksi itsenäisyyspäivän tapahtumissa. Isänmaallinen ohjelmisto kuuluu asiaan, vaikka pääproduktiot voivat olla ihan muuta musiikkia.

Laulujaakot alkaa syksyllä koostaa ensi kevääksi koko perheen ohjelmistoa yhdessä Keski-Pohjanmaan konservatorion lapsikuoron Sävelsäkin kanssa.

- Toivottavasti pienten lasten isät innostuvat esiintymään, ihan vaikka pelkästään tähän produktioon. Silloin kuorossa laulaminen tulisi heille tutuksi.

Lauluveikkojen johtaja Mari Sillanpää on samoilla linjoilla: Vanha imago estää nuoria innostumasta.

- Mieskuorolaulusta on vääristynytkin kuva, vanhakantainen. Luullaan ohjelmistojen olevan pelkästään klassista musiikkia ja klassista mieskuorolaulua, vaikka se on muutakin, pohtii kuoronjohtaja ja laulunopettaja Mari Sillanpää.

Laulubuumi näkyy laulunopettajan mukaan ihan oppilaitostasolla. Nuoret opiskelijat haluavat laulaa ja käyttää ääntään. Jotkut tosin saattavat kiinnostua enemmän yksinlaulusta, onhan heillä monien televisiosta tuttujen, tähtiä etsivien ohjelmien malli.

Varmasti siinä menee tovi, että uskaltaa antaa kaikkensa itsestään rivissä

Mari Sillanpää

Sitoutuminen tärkeää

Mitä vaaditaan mieskuoroon haluavalta laulajalta? Kuoronjohtaja Mari Sillanpään mukaan tärkeimmät kriteerit ovat motivaatio, halu laulaa porukassa ja halu sitoutua.

- Ei siinä mitään ihmeniksejä ole, että osaa laulaa kuorossa. Halu laulaa ja rohkeus ovat tärkeintä.

- Varmasti siinä menee tovi, että uskaltaa antaa kaikkensa itsestään rivissä. Siellä on stemmakavereita, joihin saa tukeutua aluksi. Heiltä saa apua. Rohkeasti vaan mukaan ja kokeilemaan, innostaa Mari Sillanpää.

Kun kiinnostuneita, tuoreita ääniä nyt tuntuu löytyvän, Lauluveikot aloittaa syksyllä 1960-luvun ohjelmiston hiomisen seuraavaa kevättä varten. Silloin nähdään ja kuullaan jotain uutta, lupaa kuoronjohtaja.

Lauluveikkojen eri kokoonpanot toteuttavat teemaa eri tavoin. Nuorimmista koostuva Ottopojat laulaa jopa englanniksi. Se taas ei seniorikuorolaisten pirtaan sopisi, vaan heillä on suomenkielinen ohjelmisto.