1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusien asuntojen kauppa käy kuumana

Pääkaupunkiseudun uusien asuntojen kauppa on kasvanut peräti 42 prosenttia neljässä kuukaudessa. Osa rakennusliikkeistä on jo nostanut myynnissä olevien asuntojen hintoja.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingissä uusien asuntojen kaupat lisääntyivät helmikuusta kesäkuuhun ulottuvalla jaksolla 48 ja Espoossa 45 prosenttia. Nykyistä vilkkaampaa markkinoilla on ollut viimeksi vuonna 2005.

Vuodessa kasvua on ollut yhteensä kuusi prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Rakennuslehden uusien asuntojen markkinakatsauksesta.

Rakentajat aloittivat pääkaupunkiseudulla helmi-kesäkuussa 1213 gryndausasunnon rakentamisen, missä on kasvua edellisestä jaksosta 41 prosenttia. Myös ennakkomarkkinoinnissa on runsaasti kohteita.

Helsingissä ja Vantaalla hinnoissa hienoista laskua

Pääkaupunkiseudulla myynnissä olevat sääntelemättömät uudet asunnot ovat kallistuneet vuodessa keskimäärin 2,9 prosenttia.

Helsingissä uusi asunto maksaa keskimäärin runsaat 6000 euroa neliöltä. Espoossa ja Kauniaisissa neliöhinta on lähes 4900 ja Vantaalla noin 3800 euroa.

Neliöhinta on Helsingissä ja Vantaalla vuodessa laskenut hieman, Espoossa puolestaan noussut jopa 10,6 prosenttia.

Hitas-asuntojen hinnat nousseet huimasti

Helsingin hinta- ja laatusäännellyt hitas-asunnot ovat kallistuneet vuodessa 13,8 prosenttia.

Kerrostalon keskimääräinen neliöhinta kipusi 4059 euroon, rivitaloneliö maksaa keskimäärin 3414 euroa.

Helmi-kesäkuussa aloitettiin 259 hitasin rakentaminen, mikä on reilut 40 prosenttia kaikista Helsingin vapaarahoitteisista asuntoaloituksista.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka kattaa tuottajamuotoisen asuntorakentamisen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.