Barclays sai jättisakot koron peukaloimisesta

Viranomaisten mukaan pankki manipuloi libor-viitekorkoa vuosina 2005-2009. Britannian valtiovarainministerin mukaan neljää muutakin pankkia tutkitaan korkovilpin varalta.

talous
Miehiä nostamassa rahaa Barclays-pankin automaateilta.
Libor-skandaali räjähti kesällä 2012, kun Britannian ja Yhdysvaltain rahoitusvalvojat antoivat Barclays-pankille yli 370 miljoonan euron sakot siitä, että se oli keinotekoisesti yrittänyt vääristää libor-viitekorkoa talouskriisin keskellä.Andy Rain / EPA

Brittiläinen Barclays-pankki joutuu maksamaan satojen miljoonien eurojen korvaukset koron keinotekoisesta ohjailusta.

Peukaloinnin kohteena oli Lontoon libor-korko. Libor on viitekorko, jolla pankit lainaavat toisilleen pankkienvälisillä rahamarkkinoilla.

Barclays maksaa korvauksia Yhdysvaltain johdannaiskauppaa valvovalle viranomaiselle, Yhdysvaltain oikeusministeriölle ja Britannian markkinavalvojalle. Yhteensä korvaussumma on 453 miljoonaa dollaria eli 376 miljoonaa euroa.

Viranomaisten mukaan Barclays manipuloi korkoa vuosina 2005-2009. Koron keinotekoinen ohjailu tarkoittaa sitä, että miljoonat lainaajat ovat maksaneet joko liian matalaa tai liian korkeaa korkoa.

Britannian valtiovarainministeri George Osborne sanoi torstaina, että brittiviranomaisten on selvitettävä, ketkä Barclays-pankissa tiesivät koron manipuloinnista.

Lisäksi Osborne ilmoitti, että myös neljän muun pankin osallistumista korkomanipulointiin selvitetään.

Tutkinnan kohteena ovat brittipankit HSBC ja Royal Bank of Scotland, sveitsiläispankki UBS ja amerikkalaispankki Citigroup.

Lähteet: Reuters, AP