1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Syyrian oppositio tyrmää Annanin suunnitelman, mikäli al-Assad jää

Kofi Annanin suunnitelmassa ei sanota suoraan, että al-Assadin pitäisi väistyä. Ehdotuksesta keskustellaan lauantaina Genevessä järjestettävässä kokouksessa.

Syyrian oppositio on ilmoittanut vastustavansa YK:n erityislähettilään Kofi Annanin suunnitelmaa muodostaa maahan väliaikaishallitus, mikäli maan presidentti Bashar al-Assad pysyy vallassa.

YK:n diplomaattilähteiden mukaan Annanin ehdotuksessa ei mainita, että al-Assadin tulisi luopua vallasta. Ehdotuksessa kuitenkin sanotaan, että väliaikaishallituksessa ei voi olla mukana henkilöitä, jotka vaarantavat maan vakauden. Suunnitelman tarkoituksena on pysäyttää Syyriassa jo 16 kuukautta jatkuneet väkivaltaisuudet.

- Suunnitelma on vielä hieman hämärä, mutta jos siinä ei selkeästi vaadita al-Assadin eroa, emme voi hyväksyä suunnitelmaa, Syyrian kansallisneuvoston johtoon kuuluva Samir Nashar sanoi.

Ehdotus väliaikaishallinnon muodostamisesta, johon tulisi sekä kapinallisten että nykyhallinnon edustajia, on yksi pääaiheista, joista Venäjä ja neljä muuta YK:n turvallisuusneuvoston pysyvää jäsenmaata sekä Lähi-idän päätoimijat keskustelevat kokouksessaan Genevessä lauantaina.