Isäksi haluavat homomiehet vaikeassa asemassa

Isyydestä haaveilevilla homomiehillä on rajallisesti vaihtoehtoja tulla vanhemmiksi. Esimerkiksi sijaisperheenä toimiminen ei vastaa kaikkien miesparien kuvaa vanhemmuudesta, ja moni haluaisikin oman lapsen.

Sateenkaariperheiden puolustajat kokoontuivat Helsingissä Kiasman eteen puolustamaan adoptio-oikeutta toukokuussa 2009. Kuva: Yle

Kymmenkunta homomiestä kokoontui keskiviikkona Pride-viikon yhteydessä järjestettyyn isätapaamiseen. Miesparit ja yksin elävät homomiehet joutuvat näkemään yleensä tavallista enemmän vaivaa tullakseen isäksi.

Sateenkaariperheaktivisti Krister Karttunen tuli isäksi sattuman kautta.

- Elin silloin parisuhteessa ex-mieheni kanssa ja yksi hyvä yhteinen naisystävä kysyi, että kiinnostaisiko meitä ryhtyä hänen mahdollisten lastensa  isäksi, Karttunen sanoo.

Krister Karttusen lapset ovat adoptoituja, mutta hän ei ole itse lasten juridinen eikä biologinen isä.

- Suomen lain mukaan adoptoida voi ainoastaan avioliitossa, yksinhuoltajana, tai rekisteröidyssä parisuhteessa oman puolison lapsia, Karttunen kertoo.

Yhteinen naisystävä kysyi kiinnostaisiko meitä ryhtyä hänen mahdollisten lastensa isäksi

Krister Karttunen

Heteroisästä homoisäksi

Osalla homomiehistä on lapsia aikaisemmasta heteroparisuhteesta. Vaikein paikka on aikaisemmin heteroparisuhteessa eläneiden miesten mukaan kertoa omille lapsille homoudesta.

- Jotkut pelkäävät läheisten reaktioita ja pahimmillaan välirikkoa, silti on parempi kertoa kuin salailla, yksi myöhemmin kaapista ulos tullut mies sanoo.

Neli- tai kolmiapilaperheissä vanhempia on monta

Vanhemmuudesta haaveilevat homomiehet tai miesparit päätyvät joskus tekemään lapsen tutun naisen tai naisparin kanssa. Juridisesti vanhempia saa olla vain kaksi, joten jäljelle jäävät kumppanit saavat tyytyä huoltajuuteen. Huoltajilla on vähemmän oikeuksia vanhempiin verrattuna.

Isätapaamiseen osallistununeen Johanneksen toiveissa on perustaa niin kutsuttu kolmiapilaperhe.

- Asiat etenee sillä tavalla, että ollaan tutustuttu mukavaan naiseen, ja jos oma toive toteutuisi niin ensi vuosi voisi olla hyvä ajankohta saada lapsi.

Krister Karttusen mukaan miesparien asemaa olisi mahdollista helpottaa tulevaisuudessa laajentamalla adoptioon- tai kohdunvuokrauseen liittyvää lainsäädäntöä. Hänen mukaansa moni homomies luopuu isähaaveista, sillä urakka tuntuu liian pitkältä ja raskaalta.

Karttunen sanoo, että vaikka homomiesten asema on hankala, ei isäksi tuleminen ole mahdotonta.

- Joku on joskus sanonut, että mitä useampi isä tai äiti, sitä onnellisempi lapsi, Karttunen sanoo.