Pillit ja balladit soivat Sommelossa

Uhkaavan vesisateen ei annettu häiritä torstaina Kuhmossa alkanutta musiikkijuhla Sommeloa. Euroviisujen lisäksi laulavien mummojen teema puree nyt myös kainuulaisessa tapahtumassa.

Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Musiikkijuhla Sommelo on käynnistynyt torstaina Kuhmossa. Seitsemättä kertaa järjestettävän tapahtuman ohjelmistossa on yhteensä noin 50 tilaisuutta maailman musiikista paikalliseen kansanmusiikkiin.

Uhkaavan vesisateen ei annettu häiritä tapahtuman alkua, vaan avajaiset siirrettiin torilta Kuhmo-talon katon alle. Avajaisissa esiintyi muun muassa Seesjärven mummot. Aiemminkin Sommelossa esiintynyt ryhmä saapui Kuhmoon hyvillä mielin, kertoo Aleksandra Levkojeva.

- Olemme kuin omiemme parissa, kun tulemme teidän luoksenne. Meitä miellyttää, on ylen hyvää ja kaikki menee hyvin.

Kansainvälistäkin huomiota saaneen musiikkitapahtuman ohjelmassa näkyvät tänä vuonna erityisesti säkkipillit ja balladit. Viime vuonna tapahtuman ulkomusiikillisena teemana oli sauna, tänä vuonna teemaksi on nostettu leipä.

Kainuulaisuus näkyy ja maistuu Sommelossa

Hengen ravinnon lisäksi tarvitaan myös vatsan täytettä, pohtii taiteellinen johtaja Taito Hoffrén.

- Meillä on rönttösentekokurssia ja leipää myynnissä sekä kainuulaista tuoksua. Taide on aina kokonaiselämys. Meillä on konsertteja ja kainuulainen luonto. Kyse ei siis ole pelkästään sävelistä tai tanssista, vaan aina kokonaisuudesta.

Sommelossa on tänä kesänä runsaasti ohjelmaa myös koko perheelle. Kuopiosta kotikonnuilleen tullut Maarit Kotilainen tutustui tapahtumaan ensimmäistä kertaa.

- Sommelo on yllättänyt positiivisesti, aivan upea. Menemme balladikonserttiin sekä ilmaiskonsetteihin. Lisäksi menemme mahdollisesti kuuntelemaan säkkipillin soittajia, sillä 11-vuotias tyttäreni ihastui säkkipillin soittajiin ja kukapa ei olisi ihastunut, naurahtaa Kotilainen.