Eskaaderissa pidetään toisista huolta

Kotkalaiset valmistautuivat torstaina pian starttaavaan eskaaderipurjehdukseen. Matka alkaa perjantaina Haapasaaresta ja päätyy Pietariin. Matkan vetäjä Veijo Parviainen odottaa reissua innokkaana.

Kotimaa
Veijo Parviainen veneen kannella
Olli Törönen / Yle

Kaksitoista Kotkan Pursiseuran venekuntaa valmistelee perjantaina alkavaa eskaaderia. Matka vie Haapasaaresta Pietariin. Osa veneistä siirtyy jo torstaina Haapasaaristoon. Näin tekee muun muassa s/y Taurus. Tauruksen kippari Veijo Parviainen toimii eskaaderin vetäjänä.

- Tunne on aivan loistava, kun pääsee mieluisalle matkalle. Harmi, että perjantaiksi on luvattu tasaista keliä, joten koneita joudutaan varmasti käyttämään. Nautitaan silti matkasta, Parviainen toteaa.

Purjehduksella kehitetään meripelastusta

Eskaaderipurjehdus on historiallisesti merkittävä, sillä veneiden matkaa ovat turvaamassa ensimmäistä kertaa venälaiset vapaaehtoiset meripelastajat. Taustalla on suomalais-venäläinen meripelastushanke, jonka toivotaan parantavan Suomenlahden meriturvallisuutta. Parviainen on itse ollut kouluttamassa vapaaehtoisia.

- Tavoite on saada vapaaehtoiset venäläiset meripelastajat toimimaan, niin kuin on sovittu ja siihen uskon täysin. Tällä tavoin saadaan selkeä päänavaus heidän toimintaansa, Parviainen sanoo.

Matkan suunnittelussa on ollut suuri työ. Venekuntien kesken pidettiin yhteensä neljä kokousta, joiden lisäksi sähköpostiviestejä on vaihdettu useita kymmeniä. Asioita on käyty sopimassa myös paikan päällä Pietarissa. Viisumeiden ja passien tulee olla kunnossa, eikä ennalta sovitulta reitiltä saa matkan aikana poiketa.

Tavoitteena hyvä mieli matkasta

Veijo Parviaisen mukaan eskaaderipurjehduksessa venekunnat kulkevat näkö- ja kuuloetäisyydellä. Veneet kulkevat jonossa. Parviaisen Taurus-venettä lukuunottamatta kaikki ovat ensikertalaisia tällä matkalla.

- Tällaisella reissulla kaikki pitävät toisistaan huolta.

Perillä Petarissa matkalaisilla on järjestettyä ohjelmaa jokaiselle päivälle sunnuntaita lukuunottamatta.

- Bussi tulee hakemaan meidät joka aamu ja palauttaa takaisin satamaan illan suussa, Parviainen kertoo.

- Reissun ykköstavoite on se, että kun tulemme noin viikon kuluttua takaisin, voimme kaikki saunoa yhdessä hyvillä mielin ja todeta, että matka meni hyvin.

Veneet palaavat eskaaderista sunnuntaina 8. heinäkuuta.