Reissu-Hillary sai sata valtiota täyteen

Ulkoministeri Hillary Clinton päihittää Madeleine Albrightin neljällä maalla. Matkapäiviä on kertynyt Clintonille yli 300 runsaan kolmen vuoden aikana.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ja Latvian ulkoministerin Edgars Rinkevics.
Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton tapasi Latvian ulkoministerin Edgars Rinkevicsin Riikassa 28. kesäkuuta.Valda Kalnina / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on saapunut sadanteen maahansa ulkoministerin urallaan. Sadanneksi ylsi Latvia, jonne hän saapui tänään. Clinton jatkaa matkaa vielä saman päivän aikana Pietariin.

Kukaan Clintonia edeltäneistä Yhdysvaltan ulkoministereistä ei ole tehnyt virkamatkoja yhtä paljon. Clinton päihittää Madeleine Albrightin neljällä valtiolla. Albright oli ulkoministeri Clintonin puolison Bill Clintonin toisella presidenttikaudella.

Clinton aloitti ulkoministerinä 2009. Hän on viettänyt lentokoneessa 73 päivää. Matkapäiviä on kaikkiaan kertynyt 337.

Clinton saapui Riikaan Suomesta. Riiassa hän on tavannut Latvian johtoa ja yliopisto-opiskelijoita.

Latviassa hän patisteli maan johtoa ratkaisemaan nopeasti ja tasapuolisesti kysymyksen juutalaisten omistuksesta. Liki 80 000 juutalaista, 90 prosenttia Latvian juutalaisista ennen toista maailmansotaa, tapettiin, kun maa oli saksalaisten miehittämä 1941 - 42. Kun Latvia jälleen itsenäistyi 1991, muutkin kuin juutalaiset saivat hankkia Neuvostoliiton 1940 juutalaisilta takavarikoimaa omaisuutta. Jotkut juutalaistahot jäivät kuitenkin omaisuuden jaon ulkopuolelle.

Clinton on kertonut jättävänsä ulkoministerin tehtävät presidentti Barack Obaman kauden loppuessa tammikuussa. Tulevaisuudensuunnitelmiaan Clinton ei ole vielä paljastanut.

Lähteet: Reuters, AP, AFP