1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokian Siilasmaa: Kaikki ei ole yhden kortin varassa

Nokian tuore hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa luottaa edelleen Windowsiin älypuhelimissa.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Nokian hallituksen puheenjohtaja luottaa yhtiön nousevan syvästä talousahdingosta kaikkien viiden liiketoiminta-alueen voimin. Risto Siilasmaan mukaan Nokia onnistuu myös älypuhelinmarkkinoilla.

- Älypuhelimet ovat vain yksi osa liiketoimintaa. Kaikki analyysimme osoittavat, että tulemme onnistumaan myös niissä, Siilasmaa sanoi Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa.

Hänen mukaansa Nokia jopa lisäsi markkinaosuuttaan peruspuhelimissa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Peruspuhelinmarkkinat kuitenkin supistuvat kun älypuhelimet halpenevat.

Siilasmaa myös väläytti lisäleikkausten mahdollisuutta. Nokia ilmoitti pari viikkoa sitten vähentävänsä Suomesta 3 700 työntekijää.

- Tuskallisia päätöksiä tehdään niin kauan kuin on tarpeellista.

Hyvällä hallituksella on varasuunnitelmia

Siilasmaan mukaan Nokian hallituksella on varasuunnitelma siltä varalta, ettei yhtiö onnistu älypuhelinmarkkinoilla, jossa se tukeutuu yhteistyökumppaninsa Microsoftin Windows-järjestelmään.

- Jokainen  hyvä hallitus ja hyvä johto varautuu aina varasuunnitelmilla yllättävien tilanteiden ja ongelmien varalta, Siilasmaa muistutti.

Hänen mukaansa myös syyskuussa 2010 toimitusjohtajana aloittaneelle Stephen Elopille on annettava aikaa, vaikka Elopin aikana Nokian osakkeen hinnasta on pyyhkiytynyt 80 prosenttia.

Siilasmaa muistutti, että Elopin astuessa tehtävään Nokian käyttämän Symbian-käyttöjärjestelmän markkinaosuudesta oli romahtanut jo kaksi kolmasosaa.

- Siinä vaiheessa oli selvää, että Symbiania ei pystytä kääntämään. Olimme tilanteessa, jossa toimitusjohtaja on ikään kuin mäkeä alaspäin syöksyvässä vaunussa joutunut rakentamaan keinoja kääntää vaunun liike uudestaan ylöspäin. Se ei tapahdu kovin nopeasti, Siilasmaa selvitti.