Värikäs jälkipyykki ympärileikkaustuomiosta Saksassa

Oikeus katsoi Kölnissä ympärileikkauksen lainvastaiseksi. Lakikiistalle ei siltikään näy loppua, kertoo Deutsche Welle.

Ulkomaat

Saksassa on herännyt kiihkeä keskustelu kölniläisoikeuden päätöksestä kriminalisoida ympärileikkaukset. Juutalaisuudessa kahdeksanpäiväisiltä poikalapsilta poistetaan perinteisesti esinahka, kun taas muslimipojille toimenpide tehdään joko vauvaiässä tai myöhemmin.

Kölnissä oikeus ratkaisi, että ympärileikkaus on vammantuottamus. Vaikka Saksan perustuslaki turvaa uskonnonvapauden sekä oikeuden harjoittaa uskontoaan, ne eivät saa olla ristiriidassa perustuslain toisen pykälän kanssa - oikeuden fyysiseen koskemattomuuteen.

Televisiokanava Deutsche Wellen haastattelema asiantuntija sanoo, että vuosisataisten perinteiden pitäisi mukautua nykyajan lakeihin. Baijerilaisen Passaun yliopiston lakiprofessori Holm Putzke ehdottaa ratkaisuksi, että ympärileikkaukset tehtäisiin vasta myöhemmin miesten omalla suostumuksella.

- Mullistava ja rohkea päätös, Putzke kiittää kölniläisoikeutta.

Deutsche Welle haastatteli myös Münsterin yliopiston asiantuntijaa vastakkaisella kannalla. Professori Bijan Fateh-Moghadam pitää ympärileikkausta yksinkertaisena ja suhteellisen riskittömänä toimenpiteenä, jolla on lääketieteellisesti tunnustettuja etuja. Näistä syistä vanhempien tulisi saada päättää leikkauksesta huoltajan oikeudella.

Tiistain oikeuspäätöksessä lapsen ympärileikannut lääkäri vapautettiin, koska lainsäädäntö on epäselvä. Samalla oikeus kuitenkin päätti, että jatkossa lääkäreitä on rangaistava.