Kasvusopimuksesta sopu - Italia ja Espanja saivat tahtonsa läpi

Pysyvän kriisirahaston varoja käytetään vaikeuksissa olevien pankkien pääomittamiseen.

talous
Mario Monti poistumassa euroalueen johtajien kokouksesta.
AFP / Lehtikuva

Italia ja Espanja kallistuivat tukemaan EU:n 120 miljardin euron kasvusopimusta varhain perjantai-aamuna, kertoo euroryhmän johtaja, Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker. Maat antoivat tukensa kasvusopimukselle sen jälkeen, kun EU-maat päättivät keinoista, joilla on mahdollista laskea Italian ja Espanjan lainojen korkoja.

120 miljardin euron kasvusopimuksen varoja on tarkoitus käyttää kasvun edistämiseen talousvaikeuksissa kamppailevissa maissa.

Euroalueen johtajat päättivät käyttää pysyvän kriisirahaston varoja vaikeuksissa olevien pankkien pääomittamiseen ja Italian ja Espanjan joukkovelkakirjojen ostoon.

Italian ja Espanjan valtionlainojen kohonneet korot ovat koetelleet niiden taloutta. Maat eivät antaneet tukea EU:n kasvusopimukselle, kunnes muut EU-maat taipuivat Italian ja Espanjan vaatimuksille käyttää kriisirahaston varoja velkakirjakauppoihin.

500 miljardin euron suuruisen kriisirahaston varoilla pääomitetaan heikkoja pankkeja suoraan. EU-presidentti Herman Van Rompuyn mukaan pankkien suoraan rahoittaminen on läpimurto.

Pankeille perustetaan valvontavirasto

17 euromaata sitoutuivat myös yhteiseen pankkeja valvovan viraston perustamiseen. Pankkien suoraan rahoittaminen tapahtuukin vasta, kun pankkeja valvova virasto on perustettu. Tämän odotetaan tapahtuvan tämän vuoden loppupuolella.

Euroalue käyttää kriisirahastoa joustavammin vakuuttaakseen markkinat ja luodakseen tasapainoa euromaiden velkakirjakauppoihin, Van Rompuy kertoi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel luopui vaatimuksistaan siitä, että pankkeja tulisi rahoittaa maiden hallitusten kautta. Merkel piti kuitenkin kiinni vaatimuksestaan, että pankeille suunnatun avun ehto ovat maiden taloussektorin uudistukset.

- Mielestäni me ymmärsimme jotain tärkeää, mutta pysyimme uskollisina periaatteillemme - me emme tarjoa saamatta jotain takaisin, Merkel totesi.

Italian pääministeri Mario Monti kiitteli syntynyttä sopimusta.

- Italian on syytä olla tuplasti tyytyväinen. Kyseessä on erittäin tärkeä sopimus EU:n ja koko Euroopan tulevaisuudelle, Monti painotti.

Myös Ranskan presidentti Francois Hollande oli tyytyväinen sopimukseen ja huomautti markkinareaktioiden olleen positiivisia.

Euroalueen johtajat olivat yksimielisiä siitä, että unionia täytyy kehittää tiiviimmäksi pitkällä aikavälillä.

Euromaiden johtajat neuvottelivat kasvusopimuksesta ja pankkien pääomittamisesta yli 13 tuntia torstain ja perjantain välisenä yönä.

Lähteet: AP, AFP