1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Sumialalle ehdollista vankeutta rahanpesujutusta

Antti Sumiala ja Rami Nieminen ovat saaneet tuomion tuottamuksellisesta rahanpesusta. Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi Antti Sumialan neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Seuran ex-manageri Rami Nieminen tuomittiin sakkorangaistukseen. Sumiala aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

urheilu
Asianajaja Kimmo Suominen ja FC Popa Oy:n pääomistaja Antti Sumiala oikeudessa.
Katja Halinen / Yle

Satakunnan käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa FC Popan ja sen omistajien rahanpesusyytteisiin. Käräjäoikeuden mukaan seuran pääomistaja Antti Sumiala syyllistyi tuottamukselliseen rahanpesuun ottaessaan vastaan 52 000 euroa singaporelaiselta yhtiöltä kevättalvella 2011. Ex-manageri Rami Nieminen sai tuottamuksellisesta rahanpesusta 50 päiväsakkoa, eli 750 euron sakkorangaistuksen.

FC Popa Oy, Sumiala ja Nieminen tuomitaan yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoksella saatu hyöty 51 980 euroa. Sumiala henkilökohtainen osuus korvaussummasta on 10 000 euroa. Niemisen korvaussumma on 3657,50 euroa ja konkurssiyhtiö Fc Popa Oy vastaa loppusummasta.

Käräjäoikeus katsoi, että Sumialalla sekä Niemisellä on ollut perusteltu aihe epäillä, että siirretyt varat ovat olleet peräisin järjestäytyneeltä rikollisryhmältä. Singaporelaisen Wilson Raj Perumalin tekemää yhteistyötarjousta ei ole käsitelty asianmukaisesti FC Popa Oy:n hallituksessa. Myös rahan luovuttajaa koskevat merkinnät on jätetty Popan kirjanpidossa puutteellisiksi.

Sumiala kiisti oikeudessa tienneensä mitään väärällä nimellä esiintyneen Perumalin rikollisista tarkoitusperistä. Hän kertoi oikeudessa ottaneensa selvää Perumalin edustaman yhtiön, Exclusive Sports Limited Ltd:n taustoista.

Yle Satakunnan tavoittama Antti Sumiala toteaa olevansa hyvin pettynyt käräjäoikeuden ratkaisuun.

-Mitään väärää ei ole tarkoituksellisesti tehty. Olen yrittänyt ottaa selvää asioista niin hyvin kuin meidän resursseillamme oli mahdollista. On vaikea käsittää ja ymmärtää, että minusta tulee syyllinen, jos ja kun joku on minua yrittänyt huijata. Mutta ei tämä ohi ole vaan hoviin mennään tietysti, Sumiala sanoo.

Lue seuraavaksi