1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Savonlinnan Oopperajuhlat juhlistaa ensi vuonna Verdiä ja Wagneria

Vuonna 2013 vietetään kahden suuren oopperasäveltäjän juhlavuotta.

kulttuuri
Savonlinnan oopperajuhlia vietetään heinäkuussa.
Savonlinnan oopperajuhlia vietetään heinäkuussa.YLE

Savonlinnan Oopperajuhlilla juhlistetaan ensi vuonna kahta oopperasäveltäjää Giuseppe Verdiä ja Richard Wagneria. Molempien syntymistä tulee kuluneeksi 200 vuotta.

Juhlan kunniaksi Oopperajuhlilla esitetään yksi rakastetuimmista oopperoista kautta aikojen, Verdin La traviata. Sen ohjaa Puolan kansallisoopperan taiteellinen johtaja Mariusz Trelinski, joka tunnetaan ohjauksistaan niin televisiossa, teatterissa kuin oopperassa.

Toinen kesän Verdi-ooppera on Ralf Långbackan kiitetty ohjaus Macbethistä, jonka johtaa Jan Latham-König.

- Juhlilla on ollut onnistuneita teoksia, jotka elävät pitkään. Macbeth on yksi niistä. Teos sopii Olavinlinnaan loistavasti, sillä se hyödyntää hyvin linnan mahdollisuuksia, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen sanoo.

Wagnerin juhlavuotta kunnioitetaan esittämällä kesällä 2011 ensi-iltansa saanut Roman Hovenbitzerin ohjaus _Lohengrinista. _

- Viime kesänä toteutimme sen niin onnistuneesti, että halusimme uusia sen nimenomaan juhlavuonna, Jari Hämäläinen sanoo.

Lastenoopperaa saimaannorpista

Savonlinnan Oopperajuhlilla nähdään ensi vuonna neljäs lastenooppera. Norppaooppera-niminen teos sijoittuu saimaannorppien maailmaan ja se on ideoitu ja valmisteltu yhdessä suomalaisten alakoulujen oppilaiden kanssa.

Viime lukuvuoden aikana pidettyjen käsikirjoitus- ja visualisointikilpailujen kautta koululaisilta saatu monipuolinen materiaali on kehittymässä lopulliseen muotoonsa säveltäjä Timo-Juhani Kyllösen ja libretisti Iida Hämeen-Anttilan yhteistyönä. Oopperan ohjaa Minna Vainikainen.

Savonlinnan Oopperajuhlilla on vieraillut myös ulkomaisia oopperataloja vuodesta 1987 lähtien. Ensi vuonna vierailun tekee pietarilainen Mihailovski-teatteri. He esittävät Pjotr Tšaikovskin oopperan Jevgeni Onegin, jonka ohjaa Andrij Zholdak.

Lue seuraavaksi