1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman talouden keskipiste löytyy Siperiasta

Konsulttiyhtiön laskelmien mukaan maapallon taloudellinen keskipiste matkaa kohti Aasiaa 140 kilometriä vuodessa. 1900-luvun alussa keskipiste sijaitsi Lapissa.

talous
Kartta maailman taloudellisen keskipisteen siirtymisestä.
Yle Uutisgrafiikka / Tiedot: McKinsey Global Institute

Maailman taloudellinen keskipiste sijaitsee Siperiassa, selviää konsulttiyhtiö McKinseyn tutkimusyksikön laskelmista. McKinsey Global Institute arvioi raportissaan Maan taloudellisen keskipisteen liikkeitä ajanlaskumme alusta lähtien.

Keskipiste on siirtymässä nopeasti itään, kohti taloudellista nousua elävää Aasiaa. Sen liike oli vuosina 2000-2010 nopeinta mitatussa historiassa. Tänä aikana taloudellinen keskipiste matkasi kohti Aasiaa 140 kilometrin vuosivauhdilla.

McKinseyn raportti sanoo suurimmaksi syyksi keskipisteen nopealle siirtymiselle kehittyvien talouksien voimakkaan kaupungistumisen.

Kiina kaupungistuu McKinseyn mukaan kymmenen kertaa nopeampaa tahtia kuin Iso-Britannia oman teollistumisensa alku-aikoina 1700-luvulla.

Suomen yli Islantiin ja takaisin

Keskipiste pysyi yli tuhat vuotta lähes paikallaan nykyisten Afganistanin ja Tadzikistanin tienoilla. Sen jälkeen se lähti matkaamaan kohti Eurooppaa, eurooppalaisten ja myöhemmin Yhdysvaltojen noustessa talousmaailman valtiaiksi.

Vuonna 1913 keskipiste löytyi Lapin yltä. Läntisimmillään se käväisi 1950-luvulla Islannin pohjoispuolella, mutta sen jälkeen talouden keskipiste on matkannut kiihtyvää tahtia kohti itää.

Lue seuraavaksi