Peräpohjolan ulkoilureiteissä parantamisen varaa - eksymisvaara

Eteläisen Lapin ulkoilureittejä 730 kilometrejä taivaltanut Harri Pullola on huolestunut reitistön heikosta kunnosta. Huonosti merkityillä reiteillä on jopa vaara eksyä.

luonto
Puutteellisella hoidolla ollut ulkoilureitti
Janne Hallikainen/ Yle

Lapin eteläisten osien ulkoilureittien kartoitustyö alkoi viime syksynä. Esiselvityksessä tarkasteltiin reittien kuntoa ja luontomatkailualan toimintaedellytyksiä kahdeksan kunnan eli Simon, Kemin, Keminmaan, Tervolan, Tornion, Ylitornion, Rovaniemen ja Ranuan alueella. Henkilökohtaisten kokemusten kautta Pullola löysi ulkoilureiteiltä paljon parannettavaa.

- Eksymisiltäkään reiteillä ei vältytty, mutta ainakin tuli hyvä näkemys alueen reiteistä ja niiden kunnosta. Reitit ovat pääosin heikosti merkittyjä ja huolestuttavaa on, että eksymisen vaara on olemassa. Reittien löytämisessä on suuria puutteita, kertoo Pullola.

Pääosin reitit ovat heikosti merkittyjä ja huolestuttavaa on, että eksymisen vaara on olemassa.

Harri Pullola

Kaikki reitit eivät suinkaan olleet heikossa kunnossa eivätkä piilossa käyttäjiltä. Peräpohjolasta löytyi myös paljon kiitosta arvoisia ulkoilureittejä.

- Erityisen hyviä voimannäytteitä, jotka ansaitsevat kiitosta, ovat esimerkiksi Karunki-Kantojärvi - ja Lautamaa-Kalli -reitit. Ne ovat paikallisten kyläyhdistysten ylläpitämiä, loistavia ulkoilureittejä. Siellä on tehty todella hyvää työtä ja tällaiset kyllä palvelevat kaikkia alueen asukkaita.

Tiedot käyttäjien avuksi

Lihasvoimin kuljettavat ulkoilureitit on saatu Peräpohjolassa kierretyksi, mutta työ ei lopu siihen. Seuraavaksi siirretään tiedot käyttäjien ulottuville. Tämä vaihe on tarkoitus saada valmiiksi elokuun loppuun mennessä.

- Reittikartat ja palvelut pyritään saamaan Internetiin käyttäjien näkyville vielä elokuun aikana. Tällöin olisi helppo suunnitella tuleva reititys etukäteen pidemmällekin matkalle, vaikka GPS-laitteen avulla. Jatkoa ajatellen on myös tärkeää puuttua havaittuihin ongelmiin ajoissa, toteaa Pullola.

- Kuntien kesken olisi hyvä saada aikaan laatujärjestelmä, jonka avulla saisimme yhtenäistettyä reittien merkintää ja värimaailmaa ja luotua alueelle standardin. Siinä on tulevaisuuteen hyvä tavoite, Harri jatkaa.

Myös vesistöreitit tutkitaan

Kävellen tai pyörällä taitettavien matkojen rinnalle pyritään saamaan kattava vesistöreittien kartoitus.

- Meillä on ympärillä paljon jokia ja esimerkiksi melominen on mainio liikkumismuoto luonnossa. Tähän kannattaa panostaa, sillä se on ollut kokoajan nouseva trendi matkailussa. Toivottavasti pian saadaan käyntiin myös vesistöreittien ja -palveluiden kartoitus, sanoo hanketyöntekijä Harri Pullola.

Meillä on äärimmäisen upea ja ainutlaatuinen luonto Peräpohjolassa. Ei tällaista löydy mistään muualta maailmasta.

Harri Pullola

Luontomatkailua parhaimmillaan

Puutteistaan huolimatta Peräpohjolan reiteillä kulkiessa pääsee nauttimaan kauniista luonnosta ekologisesti. Jos samat maisemat alkavat kyllästyttää kulkijaa, vaihtelua saa mukavasti, kun valitsee uuden kohteen alueen reilusta 120 ulkoilureitistä.

- Meillä on äärimmäisen upea ja ainutlaatuinen luonto Peräpohjolassa. Ei tällaista löydy mistään muualta maailmasta. Jokamiehen oikeudet ja vastaavat ovat onneksi mahdollistaneet näiden reitistöjen rakentamisen meille. Tällainen jalkaisin liikuttava reitistö säilyttää kaiken lisäksi luontoarvot puhtaina. Todella upeata, että näitä saadaan aikaiseksi, mainitsee Pullola.