Sakea hyttyskesä kiusaa myös lemmikkejä

Pahasti syötyjä koiria hakeutuu eläinlääkärille etenkin alkukesästä. Allerginen reaktio saattaa olla ulkona oleville eläimille jopa vaarallinen; hyttysparvien kerrotaan tappaneen jopa lehmiä.

Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Hyvä hyttyskesä on riesa kaksijalkaisten lisäksi myös monille kotieläimille. Etenkin paljon ulkona viihtyvät ohutkarvaiset koirat saattavat kärsiä verenimijöiden kesteistä.

Eläinlääkärille asti hyönteisten hyökkäyksen kohteeksi joutuneita koiria tulee aina silloin tällöin. Yleensä tällaista tapahtuu alkukesästä, kun lemmikit eivät ole vielä tottuneet pistoihin.

- Peruspuremat eivät tietenkään hoitoa vaadi, mutta jos iho on erityisen ärtynyt, niin kyllähän se vaikuttaa eläimen hyvinvointiin, eläinlääkäri Paavo Miettinen kuopiolaisesta pieneläinvastaanotto Rakista ja Katista kertoo.

Koiran kutiavaa ihoa voi hoitaa normaalilla ihmisille tarkoitetulla kortisonivoiteella. Ääritapauksissa eläimelle voidaan antaa antibiootteja tai antihistamiinia. Jälkimmäisen suhteen Miettinen on kuitenkin varovainen, sillä sen vaikutuksista koirille ei ole kovin hyviä näyttöjä.

Puutiaiset hyttysiä pahempia

Hyönteisten hyökkäyksissä vaaravyöhykkeellä ovat yleensä ohutkarvaiset koirarodut. Paksukarvaisemmillakin yksilöillä esimerkiksi vatsanseutu tai kuononpää saattavat olla vertaimeville hyönteisille helppoja kohteita.

Varsinaisena uhkana Miettinen ei osaa hyönteisiä pieneläimille pitää. Silti hän kertoo kuulleensa tapauksista, joissa suuri hyttys- tai mäkäräparvi olisi vienyt hengen jopa lehmältä.

- Ei tällaisia kuitenkaan usein tapahdu. Ja syynä on luultavasti ollut allergia, eläinlääkäri rauhoittelee.

Miettisen mukaan pahin kesäriesa koiralle ovat edelleen puutiaiset. Ongelma ei ole niinkään pelätty borrelioosi vaan puremista johtuneet tulehdukset.

- Paukamat voivat olla yllättävänkin suuria. Ja tulehtuessaan ne vaativat aina hoitoa.